Bekijk het origineel

Baker eist op 3 januari gesprek met Saddam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Baker eist op 3 januari gesprek met Saddam

Washington zet Bagdad onder druk

4 minuten leestijd

WASHINGTON (AP/RTR) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren gezegd dat de voorgenomen ontmoeting tussen hem en de Iraakse leider Saddam Hoessein moet plaatsvinden op 3 januari. Als Saddam met die datum niet instemt, geeft hij er blijk van een oorlog niet serieus te willen vermijden, aldus Baker.

In het gekibbel over het tijdstip waarop het tweegesprek moet worden gehouden, reageerde de Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties op de uitlating van Baker met de waarschuwing dat de Verenigde Staten tijdens een eventuele Golfoorlog op één dag evenveel levens zullen verliepen als tijdens de gehele Vietnam-oorlog. De Iraakse ambassadeur, Abdoel Amir Al-Anbari, zei overigens 3 januari niet volstrekt onaanvaardbaar te achten.

Irak gaf zaterdag te kennen dat het beraad tussen Baker en Saddam op 12 januari zou moeten plaatsvinden. Baker vindt die datum te laat, omdat er dan onvoldoende tijd overblijft voor Irak om de terugtrekking uit Koeweit te voltooien voor 15 januari, wanneer het ultimatum van de VN-Veiligheidsraad afloopt.

Baker en de nationale veiligheidsadviseur Brent Scowcroft lieten verder weten dat de VS zodra Irak zich uit Koeweit heeft teruggetrokken, gaan proberen een internationale commissie in te stellen die de voortgang van de Iraakse wapentechnologie in het oog houdt. Ook zei Baker dat de VS niet zullen aanvaarden dat Irak een deel van Koeweitse olievellen krijgt in ruil voor de terugtrekking uit Koeweit.

Sjamir in VS
De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, wil dat hoe dan ook het militaire potentieel van Irak wordt teruggebracht. In een televisie-interview voor CBS verklaarde Sjamir gisteren dat „de wereld niet kan accepteren dat het militaire apparaat van Irak blijft voortbestaan na een mogelijke vreedzame regeling van de Golfcrisis". Sjamir kwam vrijdag in de Verenigde Staten aan voor een bezoek dat hem deze week naar Washington zal brengen.

In het programma "Face the Nation" gaf Shamir onder meer antwoord op de vraag of Israël het voortbestaan van het Iraakse militaire apparaat kan accepteren mocht het tot een vreedzame regeling van de Golfcrisis komen. „Ik denk niet dat de wereld het voorbestaan van eendergelijke militaire machine kan accepteren. Dat geldt niet allen voor Israël", aldus de Israëlische premier.

Geheime contacten
Koning Hoessein van Jordanië heeft gisteren de Arabische landen opgeroepen om —parallel aan de Amerikaans-Iraakse besprekingen— een dialoog te starten in een laatste poging een mogelijke Golfoorlog te voorkomen.

Hoessein verklaarde dat de Arabische wereld nog steeds een „reddingsoperatie" kan uitvoeren. De koning benadrukte de noodzaak van het vinden van een compromis om oorlog te vermijden en stelde een Arabische bemiddelaar tijdens de komende Amerikaans-Iraakse besprekingen voor.

Saoedi-Arabië en de gevluchte heersers van Koeweit hebben in het geheim Irak gepolst over het bereiken van een overeenkomst over het grensgeschil dat leidde tot de Iraakse inval in het emiraat. Dat heeft de Britse krant Independent in zijn editie van gisteren gemeld.

De krant meldt op de voorpagina dat de contacten, die via Jemen en Oman liepen, de Iraakse president Saddam Hoessein moesten tonen dat de weg voor een akkoord open is indien hij een einde maakt aan de bezetting van Koeweit.

Resolutie
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdagavond laat tijdens een openbare vergadering de stemming over de resolutie over de bescherming van Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook tot vandaag uitgesteld. Het uitstel moet nader overleg over de tekst van de resolutie mogelijk maken.

De Sowjet-Unie stelde in een motie voor de bijeenkomst tot vandaag 15.00 uur plaatselijke tijd (21.00 uur onze tijd) te verdagen. Voor de motie stemden negen van de vijftien leden van de raad. De vier indieners van de resolutie, Columbia, Cuba, Maleisië en Jemen, stemden tegen. Frankrijk en China onthielden zich van stemming.

De resolutie bevat een paragraaf over het houden van een internationale vredesconferentie voor het Midden-Oosten. De VS verzetten zich tegen deze passage. Een Amerikaanse ontwerp-tekst voor deze resolutie die zaterdag werd ingediend, maakt dan ook geen melding van zo'n conferentie en spreekt alleen van een „actief onderhandelingsproces".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Baker eist op 3 januari gesprek met Saddam

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken