Bekijk het origineel

CP '86 schokt Amsterdamse raad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CP '86 schokt Amsterdamse raad

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Suggestief en racistisch, dat vonden de Amsterdamse raadsleden van de bijdrage van de Centrumpartij '86 aan de algemene financiële en politieke beschouwingen, die gisteren in Amsterdam begonnen.

Het betoog van het extreem-rechtse raadslid W. Beaux werd volgens een duidelijk gecoördineerde actie van de raadsleden vijftien keer geïnterrumpeerd. Burgemeester E. van Thijn dreigde het raadslid een keer het woord te ontnemen, maar tot daadwerkelijk ingrijpen kwam het niet. Dat kwam onder andere omdat het raadslid wijselijk enkele omstreden passages uit zijn vooraf verspreide tekst wegliet. Ingaan op de interrupties deed hij niet of nauwelijks.

Beaux maakte opmerkingen over onder andere „de misselijkmakende vertoning rond het bezoek van Nelson Mandela en zijn van criminele activiteiten verdachte echtgenote Winnie". De Klerk mocht niet naar Amsterdam komen omdat, aldus Beaux, „hij zijn hervormingen -ik zou het liever willen omschrijven als de totale destructie van de Zuidafrikaanse blanke beschaving- nog niet heeft voltooid". Felle interrupties volgden op zijn opmerkingen dat een „multiraciale en multiculturele samenleving onnatuurlijk, ongezond en verwerpelijk is en woekert als een virus in de hersenen van bestuurders. Het is de drang tot zelfvernietiging van de Europese beschaving", aldus Beaux en met het Amsterdamse gemeentebestuur is het volgens hem niet beter gesteld.

Het verlenen van stemrecht aan langdurig en legaal in Amsterdam wonende buitenlanders is volgens Beaux fout. Om die reden, zo stelde hij, heeft de CP gestemd tegen het houden van een, zoals hij het noemde, „couscous-referendum". De leden van de extreem-rechtse Centrum Democraten, die in de raad twee zetels bezetten, schitterden door afwezigheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

CP '86 schokt Amsterdamse raad

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken