Bekijk het origineel

Geen totale sanering Griftpark Utrecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen totale sanering Griftpark Utrecht

Minister Alders kiest voor isolatie vuil

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De sterk verontreinigde bodem van het Griftpark in Utrecht zal niet volledig worden gesaneerd. Minister Alders (Milieu) heeft er op verzoek van de gemeente en de provincie Utrecht voor gekozen de vervuiling onder het park te isoleren, zo deelde een woordvoerder van de provincie Utrecht gisteren mee.

Isolatie van de bron van de vervuiling onder het acht hectare metende park kost naar schatting 288 miljoen gulden. Een grote schoonmaak van het „randgebied" van het park is daarbij inbegrepen. Door ondergrondse stromingen is tot vierhonderd meter buiten de parkgrenzen vervuild grondwater aangetroffen. '

Afgraving van de verontreinigde grond, inclusief de reiniging daarvan, is veel duurder. Berekeningen van de Heidemij wezen uit dat dat 664 miljoen kost. Hoewel dat bedrag in een latere schatting is gereduceerd tot 599 miljoen, vinden de overheden die het geld moeten betalen (Rijk en gemeente) dit nog veel te duur.

Wanneer de werkzaamheden beginnen en hoe lang ze zullen duren, is nog niet bekend. Alders moet daarover nog een beslissing nemen. Over de financiering van het project geeft hij in zijn brief aan Gedeputeerde Staten van Utrecht evenmin uitsluitsel. Normaal gesproken draait het Rijk op voor 90 procent van de kosten. De gemeente moet de resterende 10 procent financieren.

Gezien de penibele financiële situatie van de gemeente Utrecht heeft milieuwethouder Schouten de minister al in september verzocht het aandeel voor de gemeente met „enkele procenten" terug te dringen. Alders laat in zijn brief weten dat hij „bij uitzondering" bereid is een afwijkende systematiek voor de financiering te hanteren. Of dat ook financieel gunstig uitpakt voor de gemeente Utrecht moet nog blijken.

Honderdjaar

De „isolatievariant" van de sanering is uit milieutechnisch oogpunt minder aantrekkelijk dan een volledige schoonmaak. De gevaarlijke stoffen (onder meer teer, tolueen, xyleen, benzeen en naftaleen) blijven zitten. Met behulp van een circa vijftig meter diepe schermwand wordt echter voorkomen dat het gif nog langer kan wegstromen. Om het park toch voor gebruik geschikt te maken worden de bovenste meters van de grond afgegraven en vervangen door een „leeflaag". De sanering van het „randgebied" is een verhaS^> apart. De schoonmaak daarvan zal vele jaren (misschien zelfs honderd jaar) in beslag nemen. Al die tijd moeten vier a vijf ondergrondse pompen tweehonderd kubieke meter water per uur naar boven brengen. Weer andere pompen transporteren dat water naar de rioolzuiveringsinstallatie. H. Boone nog onvoldoende aandacht voor de verbetering van de beschikbaarheid van de wijkagent terug te vinden. Daar heeft de raad in het verleden wel om gevraagd. Volgens hem moet ook de protefeuillehouder voor milieuzaken deelnemen aan de gesprekken over milieuzaken in het driehoeksoverleg met de officier van Justitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Geen totale sanering Griftpark Utrecht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 1990

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken