Bekijk het origineel

Baker nog voor afloop ultimatum naar Golf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Baker nog voor afloop ultimatum naar Golf

Uiterste poging Bush tot diplomatieke oplossing

3 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR/DPA/AFP) - De Amerikaanse president George Busli heeft vanmorgen overleg gevoerd met zijn nationale veiligheidsadviseurs over de situatie in de Golf. Volgens ingewijden was een belangrijk punt op de agenda het voorstel om minister van buitenlandse zaken, James Baker, naar het Golfgebied te sturen voor overleg met de bondgenoten.

Na de bijeenkomst, die 80 minuten duurde, werd geen verklaring afgelegd. Onder de aanwezigen bevonden zich minister van buitenlandse zaken James Baker, minister van defensie Dick Cheney, nationaal veiligheidsadviseur Brent Scowcroft, de chef van staven van het Witte Huis John Sununu en generaal Colin Powell, voorzitter van de gezamenlijke Chef van Staven.

Volgens bronnen was een belangrijk punt op de agenda het voorstel minister Baker naar het Golfgebied te sturen om te overleggen met de bondgenoten. Baker zal, volgens het Amerikaanse dagblad The Washington Post, voor januari, wanneer het door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan Irak gestelde ultimatum afloopt, nogmaals een bezoek brengen aan het Golfgebied. Hij zal overleg voeren met Saoedi-Arabië en enkele andere Arabische staten ' over de ontwikkelingen in de Golfcrisis.

De reis van Baker moet volgens de krant worden gezien als een uiterste poging van president George Bush om een diplomatieke oplossing te vinden alvorens de VN-resolutie van kracht wordt die geweld toestaat om de Iraakse bezetting van Koeweit te beëindigen.
In kringen rond de Amerikaanse vice-president Dan Quayle, die gisteren een driedaags bezoek aan SaoediArabië afsloot, werd gesuggereerd dat de Iraakse machthebber Saddam Hoessein Baker wellicht zal uitnodigen als deze toch in het Golfgebied verblijft. Volgens de krant houdt de Amerikaanse regering niet langer vast aan de voorwaarde dat aan een ontmoeting tussen Hoessein en Baker een gesprek tussen Bush en de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tarek Aziz moet voorafgaan.

Aan het front
Saddam Hoessein toonde gisteren overigens geen enkele bereidheid om tegemoet te komen aan de eisen van de internationale gemeenschap tot ontruiming van Koeweit. Hij liet weten zestig divisies van zijn leger bij de grens met Saoedi-Arabië te hebben samengetrokken om een Amerikaanse aanval tegen zijn land te kunnen weerstaan. Het officiële Iraakse persagentschap INA meldde dat Hoessein de jaarwisseling doorbracht bij de Iraakse troepen in Koeweit „bij het begin van een nieuw jaar waarin een harde botsing is te verwachten tussen de alliantie van gelovigen, geleid door Bagdad, en het bondgenootschap van ontrouwen, afvalligen en hypocrieten, geleid door Amerika".

De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jacques Poos, zei te verwachten dat de lidstaten van de Europese Gemeenschap tijdens hun spoedoverleg vrijdag zullen besluiten hem naar de Iraakse hoofdstad te sturen voor overleg met zijn Iraakse collega Tarek Aziz. Poos verklaarde tegenover de BBC dat in de gesprekken tussen de EG en Irak de verschillende problemen in het Midden-Oosten aan de orde kunnen komen, waaronder de positie van de Palestijnen, „mits Irak zich terugtrekt uit Koeweit''.

De VS, bevreesd „een verkeerd signaal" aan Saddam Hoessein te geven, reageerden voorzichtig op de uitlatingen van Poos. „Ons standpunt is: geen onderhandelingen met Irak. Maar alles wat een vreedzame oplossing naderbij kan brengen, is natuurlijk welkom", aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris. Israël reageerde ronduit afwijzend op de suggestie van Poos.
De Jordaanse koning. Hoessein, zal de komende dagen in Europa besprekingen voeren over de Golfcrisis. Hij zal onder meer Parijs, Londen en Rome aandoen, aldus bronnen bij de regering in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Zie ook pag. 6: "Golfberaad Libië, Syrië en Egypte".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Baker nog voor afloop ultimatum naar Golf

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken