Bekijk het origineel

Wijffels verwacht geen grote bankfusies meer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wijffels verwacht geen grote bankfusies meer

„Rabobank heeft te veel personeel"

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Financieel Nederland is uitgefuseerd. Na de fusie tussen NMB Postbank en Nationale-Nederlanden en de al samenwerkende ABN en Amro kent Nederland, met de Rabobank in Utrecht, drie grote financiële partijen.

Rabo-hoofddirecteur H. Wijffels is ervan overtuigd dat een grote fusie tussen deze drie partijen niet echt meer denkbaar is. „Wel is te verwachten dat nu nog zelfstandige banken en verzekeraars zich bij een van die blokken zullen aansluiten", aldus Wijffels in de laatste uitgave van het personeelsmaandblad Rabobank.

De „indikking" van financieel Nederland levert voor Rabo geen problemen op. Integendeel, het Utrechtse coöperatieve concern ziet voordelen ontstaan door de creatie van Internationale Nederlanden Groep (Nationale-Nederlanden en NMB Postbank) en ABN AMRO Holding. „In vergelijking met de twee andere grote banken zijn wij in die markten die voor ons van belang zijn -met uitzondering van de kapitaalmarktgroot genoeg", verzekert de voorzitter.

Daarbij heeft de Rabo zich verzekerd van een sterke verzekeringspartij door de overneming van de Tilburgse Interpolis. Wijffels sluit niet uit dat de concentratietendens in het verzekeringsdeel van de coöperatieve financiële dienstverlening nog doorgaat.

De fusie tussen de verschillende banken levert Rabo ook voordelen op. Rabo kan volgens Wijffels de vruchten plukken van de samenwerking tussen ABN en Amro. „Er is bij het grote Nederlandse bedrijfsleven een toenemende belangstelling om zaken te doen met de Rabobank. De fusie ABN AMRO doet nogal wat bedrijven deze kant opkijken, omdat ze naar alternatieven zoeken".

De fusies hebben invloed op het kostenplaatje van de Rabobank. Terwijl de fusiepartners met een stofkam door de organisatie gaan om de verhouding tussen omzet en personeel te bekijken, lopen de loonkosten bij de Rabobank uit de hand. Forse kritiek uit hij op de bij de Rabo-organisatie aangesloten banken. „Ik ben ronduit geschrokken van de groei van het personeelsbestand bij de aangesloten kantoren. In 1990 is het personeelbestand met 1200 mensen gegroeid, een stijging van 4 procent. Zo'n ontwikkeling kunnen wij ons niet permitteren".

Wijffels suggereert dat er te veel werknemers bij de Rabobank rondlopen: „Je kunt je afvragen of we de personeelsaantallen van nu ook de komende jaren nog volledig nodig zullen hebben".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Wijffels verwacht geen grote bankfusies meer

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 januari 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken