Bekijk het origineel

Hoe zien ze eruit?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoe zien ze eruit?

Anneke Versluijs

6 minuten leestijd

Het is zover. De huwelijksdag, een hoogtepunt in je leven. Je wilt als bruid stralend voor de dag komen. Daarom is het uitkiezen van een trouwjurk leuk, maar best een beetje spannend. Waar moet je bij het uitkiezen allemaal op letten? Welke jurk past het beste bij mij? En de hamvraag: Hoe zal hij het vinden? Want hoewel veler ogen die dag op de bruid gericht zijn, zij versiert zich in de eerste plaats voor haar man.

De drempel  van een bruidshuis is voor sommigen nogal hoog. Anderen lopen er net zo makkelijk naar birmen als ze een bakkerswinkel in stappen. Eén ding is in ieder geval heel belangrijk: Koop je bruidskleding in een zaak waar je je op je gemak voelt. Waar je prettig geholpen wordt. En dat merk je al snel als je een bruidshuis binnenstapt. Het aantal trouwjurken waar de bruid uit kan kiezen, is groot. „Daarom is het makkelijk als zij al een beetje weet wat ze mooi vindt", zegt mevrouw W. J. Fortuyn van bruidshuis Orchidee in Leerdam. Meestal is er sowieso al een heel aantal jurken die absoluut niet in de smaak vallen. Maar dkn wordt het moeilijker. Welk model kies je en van welk materiaal?

Wijd en lang
Mevrouw Fortuyn: „Je ziet nu veel modellen met een strak bovenlijfie en een wijde, lange rok. Zo'n 25 jaar geleden zag je van die strakke jurken met een losse sleep. Die zijn er vrijwel helemaal uit". Als er nü aan de jurk een sleep zit, is dat een verlenging van de rok. „De Griekse stijl, die je een aantal jaren geleden veel zag, is helemaal op z'n retour. Het is eigenlijk alleen voor de langere types een geschikt model. Momenteel zie je veel jurken met pareltjes, lovertjes en pailletjes. Toch is er in het algemeen vraag naar het eenvoudige. Zonder al te veel poespas. Watje ook veel ziet, is de prinsesselijn: een lijfle dat middenvoor in de taille in een puntje loopt. De mouwen zijn niet meer zo groot als ze geweest zijn. Meestal kiest men voor korte mouwen en lange handschoenen. Ook in de winter".

Dik en dun
„Bijna onder alle jurken worden petticoats gedragen", vertelt mevrouw Fortuyn. Er is een enorme keus op het gebied van hoofdtooien. Van kransen nep-bloemetjes tot grote flaphoeden. „Je ziet heel veel sluiers. Trouwens, grote hoeden komen ook weer helemaal in de mode. Er zijn ook hoeden met sluiers eraan vast". Warmeer je een hoedje met een voile over je gezicht neemt, is het handig erop te letten dat de voile niet verder dan je neus komt. Dat voorkomt moeilijke manoeuvres bij het feliciteren. Mevrouw Fortuyn adviseert zowel bruid als bruidegom zo'n drie tot vier maanden voor de trouwdag hun bruidskleding uit te zoeken. „Dan is er ruim de tijd om dingen te veranderen. Want een jurk is nu eenmaal nooit helemaal goed. Er moet altijd wel iets aan veranderd worden. Het model moet perfect passen. Een lang type kan het beste een jurk nemen met een gerimpeld lijfle. Dat breekt het geheel wat. Een opgehaalde rok staat zo'n figuur heel mooi. De korte, dikkere types moeten in ieder geval géén jurk nemen met veel ruches en kantjes. Dan wordt het allemaal zo propperig. En: let op je gewicht! Wie na het kopen van een trouwjurk maar raak gaat eten, komt natuurlijk in de problemen".

Eenvoudig
„Wat het materiaal van de jurk betreft: satijn blijft altijd. Je ziet ook veel zijden jurken. Er zijn allerlei soorten zijde. De bekendste zijn de wildzij de en de taftzijde. Taftzijde is iets fijner en duurder dan wildzijde. Zijde is een natuurprodukt. Er zitten dus oneffenheden in, dat mag. Een zijden jurk moet eigenlijk heel eenvoudig zijn, dan komt het materiaal het beste tot zijn recht. Dan is er ook nog de shantung, een zijde-ogende stof. Het is polyester, maar het lijkt heel veel op wildzijde. Shantung is in wel tachtig kleuren te krijgen". Ter vergelijking: een satijnenjurk is ongeveer 200 gulden goedkoper dan een zelfde jurk van shantung.

Samen
Wie gaan er met het aanstaande bruidje mee als zij een jurk gaat uitzoeken? „Meestal de beide moeders", zegt de eigenares van Orchidee, „maar ook vaak alleen de moeder van de bruid met een zusje. Het komt echter steeds meer voor dat het bruidspaar samen komt. Ze redeneren: Het is een dag van ons samen, dus we willen het allebei mooi vinden en zoeken ook samen onze kleding uit. Met de bruidegom komen bijna altijd de beide moeders mee en meestal ook de bruid. Hel is natuurlijk heel handig om de kleding voor bruid en bruidegom in één zaak te kopen. Daar weten ze precies wat de bruid heeft. Het is dan veel gemakkelijker iets bij elkaar te zoeken. Voor heren zie je veel rechte, korte jasjes met een gekleurde cumberband (band in de taille), strik en pouchet". Cumberbands zijn er in allerlei kleuren en motieven. Natuurlijk is er ook genoeg keus in gewone kostuums. Want de bruidegom kiest meestal een pak dat hij later af kan dragen.

Uckie
Een bruidspaar dat bruidskinderen neemt, komt er vaak achter dat het lang niet altijd meevalt om leuke kleding voor hen te vinden. In sommige bruidsmodezaken kun je wel van die mini-trouwjurken en -pakken kopen, maar dat zijn vaak stijve modellen. Kinderen zijn tenslotte kinderen, die hoeven er op zo'n feestelijke dag niet als kleine volwassenen bij te lopen. Als er één winkel is waar ze kinderbruidskleding te kust en te keur hebben, is het wel Uckie in het Veluwse Putten. Rekken vol schattige jurken en pakjes doen je van de ene verbazing in de andere vallen. Het is niet onwaarschijnlijk dat iemand die dit ziet denkt: „Was er voor bruidjes maar zo veel keus". Tachtig procent van wat hier hangt is door moeder en dochter Smeele, die samen de zaak runnen, ontworpen. Het zijn echt feestelijke jurkjes en pakjes, met veel strikken, kant en lintjes. Ook allerlei bijpassende accessoires als hoedjes, petticoats, haarstukjes, handschoenen en wandelstokjes kimnen erbij uitgezocht worden.

Kleur
Met veel enthousiasme weet de familie Smeele van jongens en meisjes prachtige bruidskinderen te maken. Voor de jurkjes worden de mooiste stoffen en kantjes gebruikt. Schitterend is bij voorbeeld het in het buitenland ingeverfde kant met bloemmotief. Jongens en meisjes kunnen helemaal op elkaar afgestemd aangekleed worden. De kleuren die in het jurkje zitten, kunnen bij het bruidsjonkertje terugkomen in bij voorbeeld strikje en cumberband. Niet alleen voor bruidskinderen, ook voor andere kinderen die te gast zijn op een bruiloft heeft Uckie veel feestelijke kleding. „Negen van de tien mensen die hier komen, slagen bij ons", vertelt mevrouw Smeele met gepaste trots. Het mooiste is, als bruidspaar en bruidskinderen één geheel vormen. Als de bruid een stukje stof van haar jurk meeneemt, doet Uckie de rest en haar uiterste best.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Hoe zien ze eruit?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken