Bekijk het origineel

PRINS BERNHARD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PRINS BERNHARD

2 minuten leestijd

van het referendum in de SowjetUnie afgelopen zondag. „Onze voornaamste conclusie uit het referendum moet er een van teleurstelling zijn. Gorbatsjovs machtspositie brokkelt af, maar er is geen enkel politiek alternatief in het vooruitzicht. Jeltsin heeft geen echt alternatief. Hij heeft pas vorige week opgeroepen om een oppositiepartij op te richten. Zelf is hij meer anti-Gorbatsjov, dan een politiek leider, laat staan denker geweest. Het Democratisch Blok bestaat uit vele groeperingen, die het vaak oneens zijn. Veel stemmen op Jeltsin waren in feite stemmen tegen Gorbatjsov en tegen het herstel van het communisme dat we de laatste maanden hebben gezien".

„Zo constateren we dat, terwijl het economisch verval in de Sowjet-Unie snel doorgaat, er nog niet het begin van een politiek herstel in zicht is. Het is niet uitgesloten da massale stakingen dit jaar grote delen van het land zullen platleggen. De huidige machthebbers willen echter ten koste van alles in het zadel blijven, hoewel ze geen oplossingen in huis hebben. Te vrezen valt dat de ergste dingen in

HF/De Tijd kijkt terug op de periode-Den Uyl en de tragiek van de hoofdpersoon. Partijgenoot Bart Tromp oordeelt over de drie jaar geleden overleden PvdA-leider: „Hij was partijleider in een tijd die hem volstrekt niet lag —de verkeerde man op de juiste plaats, of de juiste man op de verkeerde plaats".

Oud-premier Van Agt werd ook aan de tand gevoeld over zijn relatie tot Den Uyl. „Een belangrijke factor in mijn verhouding tot Joop was de overtuiging die ik had —en die ik heb- dat hij veel meer wist en dat ik bescheiden diende te blijven. Quod licet Jovi. non licet bovi. Vrij vertaald: wat Jupiter vrij staat, staat niet vrij aan het rund. In deze vergelijking zou Joop Jupiter zijn en ik het rund, maar dat had u al begrepen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PRINS BERNHARD

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken