Bekijk het origineel

N-Holland toch eens met groter Schiphol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

N-Holland toch eens met groter Schiphol

Meerderheid statencommissie stemt tegen

3 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland zal het eindconvenant over de uitbreiding van de luchthaven Schiphol vanavond ondertekenen. Gedeputeerde Staten hebben gisteren besloten een negatief advies vanuit verschillende statencommissies naast zich neer te leggen.

De meeste politieke partijen in de Noordhollandse staten adviseerden GS gisteren tijdens een gezamenlijke commissievergadering het Schipholplan niet te tekenen. Volgens PvdA, D66, Groen Links en de Groenen bevat het plan nog te veel onzekerheden. CDA en VVD waren, ondanks bezwaren, wel voor ondertekening. Samen met het voltallige college van GS is daarmee een kleine meerderheid vóór de groei van Schiphol. De voorstanders vinden het belangrijk dat de provincie blijft meepraten over de ontwikkeling van de luchthaven.

Noord-Holland is de laatste in de rij die ja zegt tegen de voorgenomen uitbreiding. De rijksoverheid, de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, Schiphol zelf en de KLM gingen reeds eerder akkoord met de Schipholplannen. Nergens was de besluitvorming echter zo spannend als in de Provinciale Staten. De ondertekening van het convenant voor het Plan van Aanpak vindt vanavond plaats in Den Haag.

Grote vraagtekens

De meeste partijen in de Staten verklaarden zich gisteren tegen ondertekening van het uitbreidingsplan, maar GS konden dit advies naast zich neerleggen, omdat zij zich gesteund wisten door een krappe meerderheid in de Staten. PvdA en D66 waren namelijk verdeeld over de groeiplannen van de luchthaven. Een overgrote meerderheid in beide fracties was tegen ondertekening, maar de enkele voorstanders zorgden ervoor dat er toch een meerderheid was. Die meerderheid bleek eind februari dit jaar tijdens de eerste behandeling van het Plan van Aanpak.

GS, onder wie drie PvdA'ers en een D66'er, waren unaniem voor ondertekening van het Schipholplan. PvdA, D66, Groen Links en de Groenen plaatsten grote vraagtekens bij omstreden kwesties als de groei van het aantal nachtvluchten, verbetering van het openbaar vervoer eit het wegennet en terugdringing van de luchtvervuiling rond Schiphol.

D66-statenlid R. Veerman diende een voorstel in om op de genoemde punten meer zekerheid te krijgen. Veerman wilde laten vastleggen dat de provincie afhaakt als er in 1993 niet enkele heldere resultaten zijn geboekt. Bij monde van milieu-gedeputeerde G. de Boer (PvdA) liet het college echter weten hieraan geen behoefte te hebben.

Sterk verbeterd

De Boer probeerde de statenfracties ervan te overtuigen dat er in het eindconvenant veel verbeterd is ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Hij verwees onder meer naar een persoonlijke brief van minister Alders aan zijn collega-gedeputeerde M. de Boer, waarin staat dat de regering zich sterk wil maken voor een norm voor het nachtelijk vliegverkeer in 1993. Ook bij andere omstreden onderwerpen is volgens De Boer flink wat winst geboekt. De gedeputeerde wees daarbij op de terugdringing van het aantal lawaaiige vliegtuigen op Schiphol en de garantie dat er uiteindelijk slechts 9000 huizen door vliegverkeer mogen worden gehinderd.

Minister Aiders (VROM) zei vorige week woensdag tijdens overleg met de Tweede Kamer dat het aantal nachtvluchten zal worden beperkt tot maximaal 12.000 per jaar. Dat is 3000 minder dan de 15.000 die oorspronkelijk waren voorzien in het Plan van Aanpak.

De gedeputeerde slaagde er niet in de meerderheid van de commissieleden achter zich te krijgen. Volgens PvdA-fractievoorzitter P. van der Gaast is het onder het „huidige politieke gesternte" niet verantwoord het Schipholplan te tekenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

N-Holland toch eens met groter Schiphol

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken