Bekijk het origineel

Principe-akkoord in ziekenhuiswezen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Principe-akkoord in ziekenhuiswezen

Hoogovens en bonden hervatten vandaag overleg

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) — De onderhandelingen over de cao voor liet ziekenhuiswezen (ziekenhuizen, zvcakzinnigeninrichtingen, verpleeghuizen, psychiatrische ziekenhuizen) hebben vannacht een principe-akkoord opgeleverd. De directie van Hoogovens en de bonden zijn op initiatief van de directie weer om de tafel gaan zitten. De metaalwerkgevers, verenigd in de FME, hebben de bonden eveneens opgeroepen om weer om de tafel te gaan zitten en af te zien van acties.

De Nationale Ziekenhuisraad, de werkgeversorganisatie in het ziekenhuiswezen, bood een salarisverhoging van 3,5 procent op 1 juni 1991 plus een eenmalige uitkering van 0,6 procent in mei. De bonden hebben dit bod geaccepteerd en gaan het aan hun leden voorleggen. In het ziekenhuiswezen werken 200.000 mensen.

De NZR weet overigens nog niet waar hij het geld vandaan moet halen. De overheid heeft nog steeds niet gereageerd op een dringend verzoek om meer financiële ruimte. Het ministerie van volksgezondheid gaat tot dusver uit van een ruimte van 3 procent waarvan de instellingen zelf 0,25 procent (24 miljoen gulden) zouden moeten financieren. Maar in het bedrijfsleven is inmiddels de 3,4 procent al overschreden.

Door zo lang te wachten met een beslissing riskeert de overheid dat er voor het derde achtereenvolgende jaar grote problemen ontstaan in de gezondheidszorg. De NZR wil daar de verantwoordelijkheid niet voor nemen door de besluitvorming nog langer uit te stellen, aldus een NZRwoordvoerster.

Ze verwees in dit verband naar de overeenkomst die vorig jaar met de overheid is gesloten (het beleidskader arbeidsmarkt zorgsectoren). Daar staat in dat de salarisstijging in de zorgsector niet zal achterblijven bij die in het bedrijfsleven. De instellingen zullen al moeite genoeg hebben met de 0,25 procent die ze zelf moeten financieren, omdat er al verschillende in de rode cijfers zitten.

Hoogovens

Het staalconcern Hoogovens heeft de bonden gisteravond uitgenodigd om het overleg over een nieuwe cao te hervatten. De bonden hebben deze uitnodiging aanvaard en keerden vanmorgen om tien uur terug aan de onderhandelingstafel .

Sinds het vastlopen van het overleg zijn bij Hoogovens acties gevoerd, die dinsdag uitmondden in een staking waarvan het succes door de bonden aanzienlijk hoger werd aangeslagen dan door Hoogovens. Een advertentie van Hoogovens in een regionale krant heeft een belangrijke rol gespeeld bij het weer tot elkaar komen van partijen. Het bedrijf zei daarin onder meer dat het meningsverschil niet via acties maar aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost.

Onderhandelaar J. Schalkx van de Industriebond FNV reageerde met een brief waarin hij schreef dat hij bereid was de dialoog aan de overlegtafel voort te zetten, waarop de uitnodiging van Hoogovens volgde.

De besturen van de FME, de overkoepelende werkgeversorganisatie in de metaal- en elektrotechnische industrie (200.000 werknemers), hebben gisteren een beroep gedaan op de bonden om, zonder acties, de onderhandelingen te hervatten. De onderhandelingsdelegatie van de FME is bereid het overleg met de bonden voort te zetten.

Het overleg is op 18 april afgebroken, nadat de FME een loonsverhoging van in totaal 6,5 procent in een tweejarig contract had geboden. De Industriebond FNV eist 4 procent in 1991 en minstens een zelfde percentage in 1992.

Wegtransport

De laatste overlegronde van de vervoersbonden en de werkgeversorganisaties NOB en CVO over een nieuwe cao voor het wegtransport heeft gisteravond laat geen akkoord opgeleverd. De onderhandelaars van de Vervoersbond FNV verwachten dat hun kaderleden zaterdag besluiten tot het stellen van ultimatums. De CNV-bond laat de werkgevers begin volgende week weten hoe zijn leden over het eindbod denken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Principe-akkoord in ziekenhuiswezen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken