Bekijk het origineel

2o'n 200.000 Koerden deze week nog terug

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

2o'n 200.000 Koerden deze week nog terug

Overleg met Bagdad weldra voortgezet

3 minuten leestijd

ZAKHO (AFP) - Ongeveer 200.000 inwoners van Noord-Irak, voor het merendeel Koerden, die naar liet Turlis-Iraakse grensgebied gevlucht zijn, „worden in de komende dagen naar hun geboortesteden en -dorpen in het noorden van Irak teruggebracht". Dit heeft Jay Garner, de commandant van de Amerikaanse militairen in de operatie "Provide Comfort", gisteren gezegd in Zakho, in het noorden van Irak.

Het gaat er om dat vluchtelingen zo vlug mogelijk op basis van vrijwilligheid naar hun geboorteplaats terugkeren, aldus de geperaal op het Amerikaanse hoofdkwartier in het noorden van Irak.

Nog deze week zetten de Iraakse autoriteiten het overleg met de Koerden voort, zo heeft de regering in Bagdad meegedeeld. Hoofd van de Koerdische delegatie is Massoud Barzani, de voorzitter van de Koerdische Democratische Partij. Het gesprek gaat over autonomie voor de Koerden in het noorden van Irak.

Buitenlandse diplomaten en Iraakse regeringsfunctionarissen in Bagdad zien als belangrijkste struikelblok de verdeling van de inkomsten uit de oliewinning rond Kirkoek tussen de centrale regering en het in te stellen autonome Koerdische bestuur. De DUHOK BBC meldde gisteren dat de Iraakse vice-premier Tariq Aziz verdeling van de olie-inkomsten zonder meer uitsluit. Hij wil dat alle inkomsten naar de staatskas in Bagdad vloeien.

Lege stoel

Iraakse Koerdische leiders zijn gisteren weggebleven van een oppositiebijeenkomst in Parijs, waar tot de omverwerping van Saddam Hoessein werd opgeroepen. De afwezigheid was opnieuw een teken dat de Iraakse leider zijn tegenstanders verdeeld heeft.

Islamitische fundamentalisten, communisten en dissidenten uit de Ba'ath-partij eisten gisteren in Parijs gezamenlijk het aftreden van Saddam en zijn berechting wegens oorlogsmisdaden. „Wij geloven niet dat onderhandelingen hoe dan ook iets goeds kunnen opleveren voor het Iraakse volk", zei Djawad al-Maliki van de Al-Dawa-partij, een sji'itische oppositiegroepering. Maliki zei dat Saddams belofte dat de Koerden in Noord-Irak autonomie krijgen niets voorstelt als er geen internationale garanties komen.

De Iraakse oppositiedelegatie die in Parijs was, vertegenwoordigt een overkoepelende organisatie van 23 facties die twee maanden geleden in Beiroet de handen ineensloegen toen de opstand in Irak op zijn hoogtepunt was. Daar waren ook Koerdische groepen bij, maar zij sloten vorige maand een apart bestand met Saddam. De lege stoel waar de Koerdische vertegenwoordiger had moeten zitten, bleef gisteren in Parijs dramatisch leeg.

Terug naar Duitsland

Amerikaanse militairen in het zuiden van Irak maken zich op voor terugkeer naar hun vaste basis in Duitsland. Hun plaats wordt op korte termijn overgenomen door militairen van de waarnemersmissie voor Irak en Koeweit van de VN (Unikom). Een vluchtelingenkamp in hun zone hebben ze gesloten nadat ze de loges daar via een luchtbrug hadden overgebracht naar Saoedi-Arabic. Dat waren er ruim 8000.

De Verenigde Staten vinden dat Irak de helft van zijn toekomstige olie-inkomsten moet betalen als schadeloosstelling voor de slachtoffers Van de Golfoorlog. Andere westerse landen zijn voor een heel wat kleiner deel. Irak heeft zes jaar nodig om aan de Koeweitse eisen tot schadevergoeding te voldoen, aldus een regeringsmedewerker in Washington.

Hij schat de Koeweitse schade op 90 miljard gulden. Groot-Brittannië heeft eerder gezegd dat het denkt aan een percentage tussen 25 en 30. Men gaat er van uit dat het thema van de Iraakse schadevergoeding binnen enkele weken opgelost is.

Iran heeft gisteren opnieuw om internationale hulp gevraagd voor een miljoen Iraakse vluchtelingen, waarbij het er op wees dat velen geen onderdak hebben en dat het risico van epidemieën heel groot is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 mei 1991

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

2o'n 200.000 Koerden deze week nog terug

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 mei 1991

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken