Bekijk het origineel

Feesten verbloemen onderdrukking Tibet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Feesten verbloemen onderdrukking Tibet

Veertig jaar communisme in Himalaya

2 minuten leestijd

PEKING (RTR) - Met vuurwerk en festiviteiten herdenkt China vandaag 40 jaar communistische heerschappij in Tibet. Maar ondanks de schone schijn van de feestelijkheden houdt China de naar onafhankelijkheid strevende Himalayastaat nog steeds in een ijzeren greep.

In verband met de herdenking heeft Lhasa een ware gedaanteverwisseling ondergaan, zo melden buitenlandse bezoekers aan de Tibetaanse hoofdstad. Langs de lanen zijn bomen geplant en gebouwen hebben een vers likje verf gekregen, 's Nachts werpen schijnwerpers een zee van licht op het Potalapaleis, ooit de woonplaats van de Dalai Lama, Tibets in ballingschap levende geestelijke leider.

De herdenkingen worden vandaag op grootse wijze afgesloten met vuurwerk en een massabetoging. Dan is het 40 jaar geleden dat Chinese en Tibetaanse functionarissen in Peking het "17-puntenakkoord" sloten, waarmee China zijn 700 jaar oude aanspraak op het gebied bekroond zag. Tibet stemde ermee in „terug te keren naar het (Chinese) moederland" en zijn leger te laten opgaan in het Chinese Volksbevrijdingsleger. In ruil hiervoor zegde Peking toe Tibets politieke en religieuze stelsel te zullen respecteren.

De Dalai Lama weigerde het akkoord te erkennen, maar veroordeelde het ook niet in het openbaar. Dit veranderde met de mislukte opstand tegen de Chinese overheersing in 1959, waarna de geestelijk leider gedwongen werd naar India te vluchten.

Mensenrechten

De viering blijft een intern Chinese aangelegenheid, zo lijkt het. Peking heeft geen behoefte aan pottekijkers uit het buitenland, dat felle kritiek heeft op de schending van de mensenrechten en de gewelddadige onderdrukking van pro-onafhankelijkheidsbetogingen in Lhasa de afgelopen jaren.

Ook nu maakt de politie zich zorgen over mogelijke onlusten tijdens de herdenkingsfeesten. Daarom heeft zij individuele toeristen verboden naar Tibet te reizen. Voor buitenlandse journalisten in China, die normaliter al zelden worden toegelaten, is Tibet dezer dagen al helemaal verboden gebied.

Volgens buitenlanders is het rustig in de stad, maar de politie is massaal op de been om een oogje in het zeil te houden. De afgelopen maanden hebben boeddhistische nonnen en monniken op kleine schaal tegen de Chinese bezetting geprotesteerd. Inwoners van Lhasa zeggen dat in delen van de stad anti-communistische pamfletten zijn opgedoken.

De afgelopen jaren is de regio herhaaldelijk opgeschrikt door uitbarstingen van politieke protesten en geweld. In maart 1989 was Lhasa drie dagen lang het toneel van rellen, waarop de staat van beleg werd ingesteld. Een klein jaar geleden werd die weer opgeheven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 mei 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Feesten verbloemen onderdrukking Tibet

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 mei 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken