Bekijk het origineel

30 miljoen Afrikanen met honger bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

30 miljoen Afrikanen met honger bedreigd

FAO roept op voedselhulp acuut te versnellen

3 minuten leestijd

ROME (AP) — Zeker 30 miljoen Afrikanen lopen kans op ondervoeding of de hongerdood tenzij de voedselhulp fors wordt opgevoerd. Die waarschuwing heeft de Voedselen Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gisteren geuit.

In een rapport zegt de FAO dat er 5,7 miljoen ton voedsel nodig is om Afrikaanse landen te helpen die kampen met droogte, burgeroorlog, vluchtelingenstromen, bevolkingsgroei of dalende landbouwopbrengsten. Individuele landen en hulporganisaties hebben volgens de FAO tot nu toe slechts 3,4 miljoen ton voedsel toegezegd. Edouard Saouma, directeur-generaal van de FAO, vreest dat vanaf nu tot aan de volgende oogst, eind dit jaar. talloze Afrikanen van honger zullen omkomen. Droogte

Volgens de FAO is de aandacht van Afrika afgeleid door de verwoestende cyclonen in Bangladesj, de penibele situatie van de Koerden in Irak na de Golfoorlog en de voedseltekorten in de Sowjet-Unie en sommige Oosteuropese landen. De FAO voorspelt dat in enkele Afrikaanse landen de hongersnood dit jaar erger wordt dan in 1984, toen twee tot drie miljoen Afrikanen stierven door voedseltekorten. De droogte is het grootste probleem. In het zuiden en oosten van het continent is dit jaar veel minder regen gevallen dan normaal, terwijl het nog onzeker is wat de hemel boven West-Afrika gaat doen. Landen die naast droogte ook met burgeroorlog te maken hebben, krijgen het echter het zwaarst te verduren. „Vergeten continent"

De FAO noemt onder meer Ethiopië, Somalië, Mozambique, Angola, Soedan en Liberia. De oorlogen hebben een vluchtelingenstroom van 3,5 miljoen Afrikanen op gang gebracht. Veel mensen zijn neergestreken in buurlanden, waardoor de voedselsituatie daar nijpender wordt.

Droogte en burgeroorlog zijn acute problemen, maar Afrika kampt al langer met een structurele neergang van de eigen voedselproduktie. In de laatste 30 jaar is die produktie met 20 procent afgenomen, aldus de FAO. Hoewel de landbouw in veel Afrikaanse landen meer dan 50 procent van het bruto nationaal produkt binnenbrengt, spenderen regeringen zelden meer dan 10 procent van het overheidsgeld aan de agrarische sector. Door de dalende exportprijzen in de jaren tachtig hadden Afrikaanse landen minder geld om kunstmest en andere landbouwgrondstoffen in het buitenland te kopen.

De FAO zegt in augustus vorig jaar al een beroep te hebben gedaan op de internationale gemeenschap, maar dat de respons dit keer klein is vergeleken met eerdere hongersnoden in Afrika. Saouma zei dat Afrika het „vergeten continent" dreigt te worden, omdat de wereld moe lijkt te zijn geworden van hulp geven. Voedsel voor Afrika zou volgens de FAO voornamelijk uit de VS, Canada, Australië, Argentinië en de EG moeten komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

30 miljoen Afrikanen met honger bedreigd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken