Bekijk het origineel

VN-afgezant: Sancties tegen Irak iets soepeler

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VN-afgezant: Sancties tegen Irak iets soepeler

„Crisis dreigt catastrofe te worden"

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - Een hoge afgezant van de Verenigd^ Naties naar de Golf, prins Sadruddin Aga Khan, heeft er gisteren bij de Veiligheidsraad op aangedrongen dat het Irak wordt toegestaan olie te verkopen om voedsel, medicijnen en andere hoogstnoodzakelijke goederen te kunnen betalen.

„Het gevoel bestaat dat we voor een ernstige humanitaire crisis staan, die kan ontaarden in een catastrofe tenzij we er snel iets aan doen", aldus Sadruddin. De prins, die is belast met de humanitaire hulp aan het Golfgebied, deed zijn uitspraken gisteravond na afloop van een bijeenkomst waarop hij het Sancties-Comité van de Veihgheidsraad had ingelicht over de noden van Irak.

Hij meldde in een verslag dat Irak voor vier maanden humanitaire hulp nodig had, ter waarde van 2,6 miljard dollar (ruim 5,1 miljard gulden). „Het is duidelijk dat het Iraakse volk op dit moment wordt gestraft als gevolg van de sancties", zei Sadruddin gisteravond.

Sadruddin vindt niet dat de economische sancties moeten worden opgeheven, maar wel dat ze moeten worden versoepeld, zodat Irak zijn rijkdom aan olie en zijn bevroren banktegoeden in het buitenland kan aanwenden om zelf de noodzakelijke goederen te kopen. Sadruddin zei dat de Iraakse oHeverkopen zouden plaatsvinden onder toezicht van de VN.

Eenmalige verkoop

Westerse diplomaten zeiden dat de sancties niet onmiddellijk zullen worden opgeheven, maar dat er een eenmalige verkoop van Iraakse olie kan plaatsvinden, waarmee de humanitaire hulp kan worden gefinancierd. Ze benadrukten dat de VN zullen optreden als beheerder van de opbrengsten van de olieverkoop en dat de organisatie zal toezien op de aankoop en distributie van hulpgoederen.

Het Sancties-Comité zal morgen bijeenkomen om over het voorstel van Sadruddin te overleggen, alsmede over het Iraakse verzoek om voor 1,5 miljard dollar (bijna 3 miljard gulden) olie te mogen verkopen om de aankoop van voedsel en medicijnen te bekostigen.

De voorzitter van het Sancties-Comité, de Oostenrijker Peter Hohenfellner, zei dat het nog wel drie weken kan duren voordat het comité een besluit heeft genomen over een mogelijke olieverkoop. Het comité moet een aanbeveling doen, die door de Veiligheidsraad moet worden goedgekeurd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

VN-afgezant: Sancties tegen Irak iets soepeler

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken