Bekijk het origineel

Open ruggetje (I)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Open ruggetje (I)

1 minuut leestijd

Al jarenlang werd verondersteld dat er een verband bestaat tussen het voorkomen van neurale-buisdefecten en bepaalde voedingsgewoonten. Onder zogenaamde neurale-buisdefecten valt een aantal aandoeningen, waarvan spina bifida (open ruggetje) de voornaamste is. Het jongste nummer van The Lancet biedt over dit thema belangrijk nieuws.

Engelse onderzoekers keken naar het effect van enkele vitaminen. Uit zeven verschillende landen werden 1817 vrouwen, met een verhoogde kans op zo'n neurale-buisdeffect geselecteerd en verdeeld in vier groepen. Eén groep kreeg een mengsel van zeven vitamines, een tweede groep kreeg foliumzuur (dit is een van de B-vitamines), de derde groep kreeg beide en de vierde groep kreeg niets.

Verder konden 1195 zwangerschappen worden bestudeerd. Er werden 27 baby's met zo'n neurale-buisdefect geboren: zes in de twee groepen met foliumzuur en 21 in de groepen zonder foliumzuur. Statistisch gezien is dit een zeer opvallend resultaat.

De onderzoekers komen direct tot de volgende aanbevelingen. Alle vrouwen die een kind met een neurale-buisdefect hebben gehad, zouden al voor een volgende zwangerschap foHumzuur moeten slikken. Ze hebben immers een hoog herhalingsrisico. Verder moet in het algemeen worden bevorderd dat de voeding van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase voldoende foliumzuur bevat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Open ruggetje (I)

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken