Mogelijk gifcontainers in Coupépolder Alphen
Burgemeester laat onderzoek uitvoeren
ALPHEN A/D RIJN (ANP) De politie is een onderzoek gestart naar de mogelijke aanwezigheid van twee ingegraven containers met chemisch afval in de Coupepolder in Alphen a/d Rijn. Het gaat om een intern onderzoek in opdracht van de burgemeester van Alphen en vooralsnog niet om een strafrechtelijke zaak. Dit heeft de Alphense korpschef J. Molenaar gisteren bevestigd.
Het gemeentebestuur heeft de politie ingeschakeld nadat het was getipt dat in 1980 twee grote laadkisten bij de aanleg van de polder heimelijk waren gestort. Er gaan volgens Molenaar geruchten dat de containers uiteenlopend chemisch afval bevatten. Ook zenuwgas is genoemd.
De politie probeert nu onder andere via gesprekken met mensen die toen mogelijk wat hebben gezien te achterhalen wat er van klopt. Molenaar zegt dat zijn korps het onderzoek op zo kort mogelijke termijn hoopt af te ronden om „overtrokken verhalen in te dammen". Een belemmering daarbij vormt de lange tijd die sinds de stort is heengegaan.
Mochten de verhalen waar blijken, dan zal de politie proberen de plaats van de laadkisten zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. De provincie ZuidHolland zal dan in het kader van de saneringsoperatie die zij al in de Coupépolder uitvoert, bekijken of ze er liggen en of ze kunnen worden weggehaald, zo heeft een woordvoerder van de provincie meegedeeld.
Illegaal
De voormalige stortplaats Coupépolder, waar nu een golfbaan ligt, wordt de komende maanden voor een bedrag van in totaal tien miljoen gulden gesaneerd. De maatregelen die worden genomen, zoals afdekking van taluds en het scheiden van de waterhuishouding van de stortplaats van die van de omgeving, zijn bedoeld om mens en dier niet in aanraking te laten komen met schadelijke stoffen.
In de jaren tachtig zijn er illegaal giftige stoffen in de Coupépolder gedeponeerd. De provincie Zuid-Holland probeert van het ministerie van justitie het dossier los te krijgen dat de meetresultaten van de proefopgravingen uit 1988 bevat, om een duidelijk zicht te krijgen op de exacte omvang van de vervuiling. Justitie heeft dat steeds geweigerd, omdat er nog een hoger beroep loopt in de zaak tegen de transportondernemer Kemp. Volgens Justitie kan openbaarmaking de procesgang van het Openbaar Ministerie verstoren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's