„We kwamen de gekste kleuren tegen
Kesterens echtpaar knapt oude stationswoning op
KESTEREN - „Ze moeten ons het leven wel erg zuur gaan maken, willen we hier nog vertrekken. We zijn 'gek' met dit huis geworden. We zijn ook trots op wat het is gewor-
den. We hebben altijd al gehoopt in een oud pandje te komen en nu hebben we het voor elkaar dat we in een oude stationswoning zitten".
Gerrit Meijer heeft met zijn vrouw Sanne een ruim honderd jaar oude stationswoning in Resteren opgeknapt. Tot 1985 werd het huis bewoond door iemand van de Nederlandse Spoorwegen. „Daarna wilden ze het huis slopen. Het werd toch niet meer als dienstwoning gebruikt. Toen kwam een soort actiegroep in Resteren hiertegenop. Die heeft de bewoners van Resteren een beetje KESTEREN woning. Oude stationsFoto Fotoperebureau R. Heij gemobiliseerd. We hebben hier wel wat antieke boerderijen, maar verder zijn er bijna geen oude woningen. De Stichting tot Behoud van Spoorweggebouwen klopte bij de gemeente aan. Inmiddels hoorden wij op een bruiloft dat het huis zou leegkomen. We werden direct enthousiast".
Mevrouw Meijer zegt wel erg te zijn geschrokken toen ze het huis voor het eerst van binnen zag. „De vloeren lagen er half uit. De NS was al zo'n beetje begonnen met slopen. Speciaal met het oog op krakers hadden ze het onbewoonbaar gemaakt".
In de tijd dat de woning leegstond, werd die echter niet gekraakt. Wel heeft een groep jongelui de woning een dag bezet gehouden. Sanne Meijer zegt dat dit een sein was in de richting van de gemeente. „Het duurde allemaal erg lang voordat we echt aan de gang konden. We hebben ook verschillende keren een andere burgemeester gekregen. Maar onze huidige burgemeester, ir. F. C. Moree, heeft er echt werk van gemaakt. Die stond er helemaal achter. Eind 1988 zijn we met het werk begonnen en sinds 1 mei wonen we er in. We hebben er precies 27 maanden over gedaan".
Oude stijl
De gemeente Resteren heeft een huurcontract met de NS ondertekend. Het echtpaar Meijer huurt de woning weer van de gemeente. De gemeenteraad heeft in 1986 een besluit genomen om 100.000 gulden apart te leggen voor de restauratie van de stationswoning. „Dat was niet te veel. Wij stelden nogal wat eisen aan het wooncomfort. Als je het huis voor dat geld had laten opknappen door een aannemer, had het er niet zo uitgezien zoals het er nu uitziet. Wij hebben toestemming gekregen van de gemeente om het zelf te doen en er daarna in te gaan wonen. Zodoende kon het allemaal veel goedkoper.
We wilden het helemaal in de oude stijl terugbrengen, wat ook aardig gelukt is. Daarvoor hebben we de originele tekeningen van dit huis van de NS gekregen.
De deuren van de woning hebben speciale maten. Die kun je nieuw kopen voor 300 gulden. Wij hebben ze echter voor 25 gulden van verschillende sloperijen afgehaald. Soms zaten er wel vijf of zes verflagen op. Je kwam de gekste kleuren tegen".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's