Giftenstroom komt weer langzaam op gang
EH start cursusjaar met 300 studenten
AMERSFOORT - Met 83 studenten in het basisjaar bereikt de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort dit jaar een nieuw record. Nog nooit hebben zich zoveel studenten gemeld voor deze eenjarige voorbereiding op verdere studie in het hoger onderwijs. In totaal studeren ruim 300 studenten aan de verschillende opleidingen van de EH.
Dit deelde drs. N. C. van Velzen, rector van het EH-basisjaar, gisteravond in het schoolgebouw in Amersfoort mee bij de opening van het cursusjaar 1991-1992. De school gaat het vijftiende studiejaar in. Naast het basisjaar kent de EH de Evangelische School voor Journalistiek (ESJ) en de Evangelische School voor Theologie (EST). Aan de EST volgen dit jaar dertien studenten een avondopleiding theologie. De opleidingen geschiedenis en maatschappijleer zijn met ingang van dit jaar ondergebracht bij de hogeschool De Driestar in Gouda.
Bitter
In zijn openingswoord stond A. C. Veldhuizen, penningmeester van de EH, stil bij „zaken die bitter zijn geweest en nog pijn doen", doelend op de grote interne problemen eerder dit jaar bij de EH. „Interne communicatie heeft gefaald, juist op een school waar communicatie hoog in het vaandel staat".
Veldhuizen probeerde lering te trekken uit het gebeuren. „Een te sterke ambitie en bevlogenheid, ook al wordt dat met roeping omschreven, kan tot verstarring en vermindering van realiteitszin leiden. Kritische kanttekeningen worden dan bij voorbeeld als persoonlijke aanvallen ervaren".
Volgens de penningmeester speelde het conflict zich niet af tussen evangelischen en reformatorischen. „Het is van belang om deze samenwerkingsformule nadrukkelijk te handhaven en mogelijk te verstevigen. Het is een genadig geschenk wanneer allen die de Naam des Heeren belijden elkaar leren ontmoeten en waarderen". De EH-activiteiten worden niet door de overheid gesubsidieerd. Men is geheel afhankelijk van financiële steun. Zo werd in het cursusjaar 1988-1989 ruim twee miljoen gulden bijeengebracht. Volgens drs. Van Velzen komt de giftenstroom nu „na aanvankelijke aarzeling" weer wat op gang.
Crisis
Het openingscollege werd gisteravond verzorgd door drs. W. Dekker, Nederlands hervormd predikant in Wezep. Hij sprak over de inculturatie van het Evangelie in een geseculariseerde samenleving. Door de huidige cultuuromslag verdwijnt, volgens drs. Dekker, veel van de gestalte die het christendom de afgelopen eeuwen in onze cultuur heeft aangenomen. „De minst goede kant aan die secularisatie is, dat er een een enorme crisis in het Godsgeloof is opgetreden. Door sommigen aangeduid met de term: godsverduistering".
Volgens de predikant zijn er echter geen dwingende redenen om al bij voorbaat aan te nemen dat in de huidige situatie het Evangelie geen kracht Gods tot zaligheid meer zou kunnen zijn. „Bij alle afbraak van gestalten moeten we met des te meer ijver proberen het gehalte van het christelijk geloof, het oorspronkelijke Evangelie, opnieuw te vertalen in de cultuur".
Iemand die hier „intens mee bezig is geweest" is de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer. Na een uitvoerig exposé over de gedachten van deze theoloog kwam drs. Dekker tot de conclusie dat in de overdracht van het Evangelie in de moderne wereld het misschien beter is om een tijdlang te zwijgen. „Als we wat willen zeggen, moeten we niet aanknopen bij verouderde werkelijkheidsbelevingen. Hierdoor is vandaag veel orthodoxe prediking met onvruchtbaarheid geslagen".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's