Van den Broek wil open Joegoslavië-conferentie
Wel randvoorwaarden voor herindeling
DEN HAAG - Minister Van den Broek van buitenlandse zaken is bereid om samen met andere Europese landen te zoeken naar een nieuwe en acceptabele staatkundige structuur voor Joegoslavië. Maar een eenzijdige wijziging van grenzen met gebruik van geweld accepteert hij niet. Van den Broek wil garanties voor de rechten van alle Joegoslaven. Bovendien wil hij rekening houden met „alle legitieme aspiraties" van de strijdende partijen.
De Nederlandse minister van buitenlandse zaken heeft dit gistermiddag gezegd tijdens een mondeling overleg met de Kamer. Dit overleg vond plaats met het oog op de actuele gebeurtenissen in Joegoslavië en met het oog op de conferentie over de toekomst van Joegoslavië, die voor zaterdag op de agenda staat.
Van den Broek wil de deelnemers aan deze conferentie de ruimte geven om na te denken over een herschikking van de binnenlandse grenzen van Joegoslavië. Overigens is nog onduidelijk of de conferentie iets zal opleveren, omdat de gewelddadigheden in Joegoslavië nog gewoon doorgaan. „Wat de staatkundige uitkomst zal zijn van het beraad, staat voor ons geenszins vast", aldus Van den Broek.
Onverenigbaar
Het grootste probleem is volgens hem dat de legitieme verlangens van de strijdende partijen niet op alle punten verenigbaar zijn. „Op zich moet het onafhankelijkheidsverlangen van Kroatië bespreekbaar zijn, maar ook de protesten hiertegen van de Servische minderheid in de republiek moeten de ruimte krijgen. Hier rijst, dat is duidelijk, een ernstig conflict", voorziet Van den Broek.
De Kamer heeft gisteren kritische kanttekeningen geplaatst bij het feit dat zoveel Joegoslavische minderheden bij de conferentie hun stem kunnen laten horen. Het aantal onderwerpen waarover van gedachten wordt gewisseld, is ongelimiteerd. Van den Broek waardeert dit positief. Hij is er zeker van dat de conferentie zich niet zal beperken tot het zoeken naar een oplossing voor het conflict tussen Servië en Kroatië.
Van den Broek vindt het van groot belang dat hij handelt met steun van de Europese Gemeenschap. Hij vond het een prettige gedachte dat hij een EG-ultimatum achter de hand had toen tijdens de weekwisseling bereikte dat de strijdende partijen in Joegoslavië een bestand ondertekenden. „Het maakt niet uit of je als voorzitter van de Raad uit een klein of uit een groot land komt, zolang je maar namens de twaalf lidstaten van de EG kunt optreden", zo zei hij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's