Bekijk het origineel

Irak „gewaarschuwd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Irak „gewaarschuwd" na weigering VN-heli's

Bagdad riskeert ernstige maatregelen

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) — De ambassadeurs van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad hebben gisteren de regering in Bagdad gewaarschuwd dat zij ernstige maatregelen riskeert als zij geen toestemming geeft voor het gebruik van VN-helikopters bij inspectievluchten boven Irak.

In Washington veroordeelde een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Richard Boucher, Irak omdat het niet samenwerkt met de VN-inspecteurs. De inspectievluchten worden nodig geacht om eventuele geheime wapenopslagplaatsen te lokaliseren. . Maandag stuurde het hoofd van de Speciale Commissie van de VN voor de vernietiging van Iraks nucleaire, chemische en biologische wapens en raketten, Rolf Bkeus, een brief aan de voorzitter van de V-raad waarin hij klaagde dat Irak geen toestemming gaf voor vluchten met VN-helikopters. Bagdad gaf als reden voor de weigering dat het nodig was Iraakse helikopters te gebruiken, zodat Iraakse luchtverkeersleiders de toestellen zouden kunnen identificeren. Sowjetambassadeur Joeli Worontsov verklaarde gisteren dat Irak rekening moet houden met ernstige gevolgen indien het niet langer wil samenwerken zoals het eerder deed. Hij wilde niet ingaan op het soort maatregelen dat wordt overwogen.

De Britse ambassadeur Sir David Hannay noemde het Iraakse optreden duidelijk in strijd met resolutie 707, waarin de Veiligheidsraad Irak opdracht geeft samen te werken met de Speciale Commissie.

Iraakse infiltranten

Een Koeweitse veiligheidsagent is gisteren gedood en een ander gewond geraakt in een vuurgevecht met Iraakse infiltranten in het noordelijke grensgebied, zo heeft het officiële Koeweitse nieuwsagentschap gemeld. De Koeweitse minister voor kabinetszaken, Dhari Abdullah al-Othman, verklaarde dat drie Irakezen door een Koeweitse patrouille waren gesnapt toen zij in een auto de grens waren overgestoken. Tijdens de achtervolging ontstond een vuurgevecht, waarbij een van de Irakezen plotseling een handgranaat wierp. Daardoor werd een van de Koeweiti's gedood en een ander gewond.

De drie Irakezen, van wie er twee gewond waren, werden uiteindelijk gevangen genomen, aldus de minister. Hij zei dat Koeweit het incident zal melden bij de VN-waarnemersmacht Unikom, maar er geen werk van zal maken bij de Veiligheidsraad. „Het was geen Iraakse militaire patrouille, maar een burgerinfiltratie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Irak „gewaarschuwd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken