"Oec. streekgemeente Kortenhoef bestaat niet
„Plaatselijke invulling 'dienstregeling'
KORTENHOEF — Het zich "oecumenische streekgemeente" noemende deel van hervormd Kortenhoef blijkt in kerkrechtelijk zin niet te bestaan. Aldus mevr. mr. T. M. Willemze, beleidsmedewerker bij de staf van de Nederlandse Hervormde Kerk. „Er zijn toch ook gemeenten die zich Pniëlgemeente noemen of zo. Wij noemen ons gewoon oecumenische streekgemeente, hoewel we het formeel niet zijn", aldus de plaatselijke predikant ds. H. A. Abma.
Ds. H. A. Abma (45) kwam in 1976 als kandidaat naar Kortenhoef. Een zestal jaren later splitste de gemeente zich. De predikant vormde met een deel van de gemeente een "oecumenische streekgemeente". Het andere deel van de gemeente ging verder als confessionele buitengewone wijkgemeente. Predikanten als A. Christ uit Katwijk aan Zee en J. P. van Roon uit Zeist, voorzitter van de Confessionele Vereniging, gaan in deze gemeente voor.
Hervormd Kortenhoef kreeg recent veel publiciteit omdat de plaatselijke hervormde gemeente, die tegenwoordig uit twee delen bestaat, het niet op alle punten eens is over onder andere het beheer van kerkgebouw en omliggend kerkhofje. De wereldlijke rechter deed vorige week uitspraak en stelde de "oecumenische streekgemeente" in het ongelijk.
In praktijk geboren
Onterecht werd in de media echter gesproken van de Kortenhoefse "oecumenische streekgemeente". Die blijkt -formeel althans- helemaal niet te bestaan. Het 657 pagina's tellende "Jaarboek Nederlandse Hervormde Kerk 1991" meldt slechts een negental streekgemeenten en daarvan wordt er bovendien geen enkele als "oecumenisch" omschreven. Het jaarboek meldt 772 zielen, aangepast beheer en tractementsgroep 1. De buitengewone wijkgemeente vermeldt een vacature, 435 zielen en uiteraard ook aangepast beheer. Hier zal een toekomstig predikant echter genoegen moeten nemen met salarisgroep 4.
De term "oecumenisch" is, alsdus de plaatselijke predikant, in de praktijk geboren. Hij verdeelt de ongeveer tachtig wekelijkse kerkgangers („afkomstig uit alle windstreken") voor „een derde hervormd, een derde (rooms)-katholiek en een derde gereformeerd, terwijl er ook nog wat Lutheranen tussen zitten".
Toch kan men men wel voldoen aan de kerkrechtelijke eis om een minimum aantal hervormde belijdende leden als ambtsdrager te hebben. „Jazeker, voor het tekenen van de stukken zijn er altijd voldoende bevoegde ambtsdragers. Verder doet ieder lid bij ons gewoon corvee en wisselt men de ambtelijke diensten af'. Er is overigens, zo zegt de Kortenhoefse predikant, nooit een klacht ingediend tegen het functioneren van zijn "oecumenische streekgemeente". Dat kan ook niet, „want wij volgen het hervormde kerkelijke spoorboekje en geven in een plaatselijke dienstregeling daar nadere invulling aan".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's