Het huis van de toekomst
vjedacht EN goei
Regelmatig kunnen we er iets' over lezen. Het huis van de toekomst. Het staat in Rosmalen. Bij het ontwerpen ervan heeft de architect erover nagedacht hoe het leven in de eenentwintigste eeuw eruit zou zien. De problemen van deze eeuw zullen zijn opgelost. De ongemakken moeten worden vermeden. Ongeveer alles wat een mens bedenken kan aan luxe en gemak heeft een plaats gekregen in het huis van de toekomst.
En dit huis van de toekomst staat in een wereld vol van telematica, dat wil zeggen velerlei ontwikkelingen van de vakgebieden telecommunicatie en informatica zijn gecombineerd. Kosten noch moeiten zijn gespaard om dit huis tot stand te brengen.
Technisch volmaakt
We raken er wat aan gewoon. Aan het verschijnsel dat gedachten die bij een mens opkomen ook worden gerealiseerd. Op velerlei terrein komen we het tegen. Het huis van de toekomst is er ook een voorbeeld van. Het is ontworpen door Cees van Dam en staat in Rosmalen. Het heeft magnetisch zwevende deuren, die automatisch openen en sluiten. De ramen zijn gemaakt van vuilafstotend glas.
De ovens in het huis zijn sprekende ovens. In elektronisch menselijke taal vertelt de oven ho,e ver het bakken en braden gevorderd is. Om de vitrage te openen of te sluiten behoeft men de stoel niet uit. Vitrage en gordijnen sluiten allemaal automatisch. Het enige wat ervoor nodig is blijkt een klein apparaatje in de hand, waarmee bijna alles vanuit de stoel bediend wordt.
De tv in dit huis staat er niet zomaar bij, maar is onlosmakelijk opgenomen in het gehele interieur. Een wezenlijk onderdeel van de inrichting. De kwaliteit ervan is onovertroffen. De beelden op het scherm lijken de werkelijkheid te overtreffen.
Vanzelfsprekend is aan het milieu ruime aandacht besteed. In de keuken is er een automatische afvalverwerking. En nog veel meer. Lichtknopjes zijn er natuurlijk niet meer. Al die dingen worden min of meer auto-, matisch geregeld door een pc. En vanzelf is het huis, naast de televisie, ingericht op het gebruikmaken van teletekst, telefax, telebankieren, telewinkelen. De telefoon is geen gewone telefoon meer. Ook hierbij gaat het wat verder. Visafoon heet dat. De beeldtelefoon als het ware. Je spreekt elkaar niet alleen, maar je kunt elkaar tegelijk ook zien. Kortom, het is te veel om op te noemen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's