EG kiest voor groots hulpplan SU
Voedseloverschotten kunnen Sowjettekort grotendeels dekken
STRAATSBURG (AP) Het Europees Parlement heeft gisteren opgeroepen tot een „groots Internationaal hulpplan" voor de Sowjet-Unie. Een resolutie die met overweldigende meerderheid werd aangenomen, pielt voor een totaalplan waarin naast voedselen medicijnhulp ook maatregelen ter bevordering van handel en Investeringen worden opgenomen.
„Als de groei van de vrijheid in de Sowjet-Unie en Oost-Europa gepaard gaat met een langdurige economische depressie, zal dat niet alleen een menselijke tragedie, maar ook een bedreiging van de stabiliteit van Europa en de wereld met zich meebrengen", aldus de resolutie.
Het parlement droeg de Europese Commissie op zo snel mogelijk samen met andere donorlanden een plan op te stellen om de ergste voedseltekorten die de komende winter worden verwacht, te lijf te gaan. Daartoe moeten de enorme voedseloverschotten waarover de EG beschikt worden aangesproken.
Leningen
Verder werd de EG-landen gevraagd het voor de Sowjet-Unie gemakkelijker te maken leningen te sluiten bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, beperkingen op de levering van technologie aan de Sowjet-Unie op te heffen en hun markten verder open te stellen voor Sowjetprodukten. „Een van de belangrijkste bijdragen die de EG kan leveren aan de verheffing van de Sowjetvolkeren is liberalisering van de handel en het openstellen van haar markt voor hun export", aldus het parlement.
Woensdag heeft de Sowjet-Unie in een brief aan voorzitter Jacques Delors van dé Europese Commissie gevraagd om 7,25 miljard dollar (bijna 13,8 miljard gulden) voedselhulp. Delors zei dat de EG de Verenigde Staten, Japan en Canada zou vragen te helpen bij de inwilliging van het verzoek. '
De Europese Gemeenschap zou met haar enorme overschotten aan graan, vlees en andere landbouwprodukten in de komende winter in een groot deel van de voedselbehoefte van de Sowjet-Unie kunen voorzien.
De Sowjet-Unie heeft onder andere gevraagd om 5,5 miljoen ton graan, 900.000 ton suiker, 800.000 ton vlees, 350.000 ton boter, 300.000 ton plantaardig vet, 300.000 ton meel, 50.000 ton tabak, 50.000 ton babyvoeding en 30.000 ton mout.
Uit cijfers over de EG-overschotten blijkt dat de Gemeenschap met gemak grotendeels m aeze behoefte zou kunnen voorzien. Het overschot aan graan —dat wil zeggen: tarwe, gerst en rogge- van de EG is 17,3 miljoen ton, dat van rund- en varkensvlees 820.000 ton en dat van boter 495.000 ton. De EG heeft geen overschotten aan suiker en meel.
Gegarandeerd
De EG heeft deze gigantische overschotten omdat ze haar boeren een gegarandeerde prijs geeft voor hun produkten, ongeacht de omvang van hun produktie. In de afgelopen jaren is de overproduktie van vooral melkprodukten en granen enigszins binnen de perken gehouden door het instellen van produktieplafonds en door prijsverlagingen. De overschotten zijn echter blijven bestaan, omdat de voedselprodukten uit de EG als gevolg van de dalende wereldprijzen te duur zijn voor markten buiten de Gemeenschap. Het verzoek van de Sowjet-Unie
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's