Filippijnse senaat stemt tegen bases VS
Einde aan eeuw militaire aanwezigheid Amerika
MANILA (RTR) - De Filippijnse senaat lieeft gisteren tegen een nieuw pact met de Verenigde Staten gestemd om Washington het recht te geven zijn militaire bases in de Filippijnen te houden.
De historische senaatsbeslissing maakt een einde aan de militaire aanwezigheid van de VS, die 98 jaar heeft geduurd. Met een nipte 12 tegen 11 stemmen in de tweede ronde werd het vriendschapsverdrag verworpen dat de twee landen vorige maand tekenden. De beslissende stem kwam van senaatsvoorzitter Jovito Salonga. Buiten het senaatsgebouw demonstreerden 5000 demonstranten voor het openhouden van de basis.
President Corazon Aquino kondigde vorige week al aan een referendum te zullen organiseren om het besluit van de senaat ongedaan te maken. Zij heeft Japan en de VS gevraagd de Filippijnen niet te straffen voor het verwachte senaatsbesluit door de hulp aan het land stil te zetten. Er komt nog een definitieve Stemronde, maar de kans op een andere stemverhouding wordt gering geacht.
Onder het verdrag zouden de Filippijnen 800 miljoen dollar per jaar aan vergoedingen ontvangen hebben voor het gebruik van de basis. De basis Subic Bay zou openblijven, terwijl de basis Clark, die toch al zwaar beschadigd was door een naburige vulkaanuitbarsting, gesloten zou worden.
Het huidige verdrag loopt vandaag af, wat betekent dat de VS op korte termijn met het terugtrekken van hun 8000 man sterke troepenmacht moeten beginnen. Voor ratificatie van een verdrag moeten 16 van de 23 senatoren het ermee eens zijn.
Referendum
President Corazon Aquino zet nu alles op een referendum waarin ze het volk wil vragen de Amerikaanse militairen in de Filippijnen te laten blijven.
Aquino zei dat ze een landelijke handtekeningenactie op touw gaat zetten om een referendum te kunnen houden. Tussen midden december en maart zou het Filippijnse volk dan moeten beslissen. Over het algemeen wordt aangenomen dat een meerderheid van circa 70 procent van de Filippijnen wil dat de Amerikanen blijven. Volgens de senatoren die tegen de bases zijn, is het houden van een referendum in strijd met de gropdwet.
Goedingelichte bronnen zeiden dat de Amerikanen hun vertrek zullen uitstellen totdat de resultaten van een eventueel referendum bekend zijn. Eerder hadden Amerikaanse fi Eerder hadden Amerikaanse functionarissen gezegd dat ze de bases in de Filippijnen onmiddellijk zouden ontruimen als de senaat het huurcontract verwerpt.
Werkloosheid
Senatoren die voor de verlenging van het huurcontract van Subic zijn, vinden dat de Filippijnen de vergoeding niet kunnen missen nu de inflatie 20 procent beloopt, terwijl de werkloosheid hoger is dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog.
Duizenden Filippino's zijn voor hun levensonderhoud direct op de Amerikaanse bases aangewezen. Ook het Filippijnse leger, dat materieel sterk afhankelijk is van de Amerikanen, oefent druk uit op Aquino. De president heeft sinds 1986 zeven couppogingen overleefd dank zij een trouwe factie binnen het leger.
De communistische rebellen in de Filippijnen deden vorige week een politieke zet met de afkondiging van een eenzijdig bestand, dat een extra prikkel voor de senaat zou moeten zijn om het huurcontract te verwerpen. Luis Jalandoni, een functionaris van het overwegend communistische Nationaal Democratisch Front, waarschuwde zaterdag dat het bestand wordt opgeheven als blijkt dat na eventuele verwerping door de senaat via andere wegen wordt geprobeerd Subic Bay open te houden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 16 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's