NCW en CNV gaan mogelijk uit CBA
Snoeien op arbeidsbureaus valt verkeerd
DEN HAAG (ANP) — De christelijke werkgeversorganisatie NCW en de christelijke vakbeweging (CNV) zullen na de algemene politieke beschouwingen over de begrotingsvoorstellen voor 1992 in de Tweede Kamer, nagaan of zij nog langer zitting willen hebben in het landelijk bestuur van de arbeidsbureaus, het CBA.
„De vraag of wij doorgaan, moet op korte termijn worden beantwoord", aldus een woordvoerder van het NCW gisteren. „Als de voorstellen 150 miljoen gulden te korten op het budget voor de arbeidsvoorziening definitief worden, zullen we onze Bondsraad de vraag voorleggen of het nog wel verantwoord is deel te nemen aan de arbeidsvoorziening", aldus een woordvoerder van het CNV.
Bij de FNV leeft enorm veel ongenoegen over de budgetkorting. „Op zich is die voor ons niet acceptabel", zegt een woordvoerder van de FNV. Bij de vakbond wordt vooralsnog niet gedreigd met het terugtrekken van FNV-vertegenwoordigers in het CBA. Wel zal er sterke druk worden uitgeoefend op de Tweede Kamer en het kabinet om de korting ongedaan te maken.
Het VNO heeft „de grootst mogelijke moeite" met de budgetkorting. De werkgeversorganisatie zal op 3 oktober in de bestuursvergadering van het CBA een standpunt innemen, mede op basis van nieuwe gegevens over de mate waarin de regionale besturen voor de arbeidsvoorziening in staat zijn hun budget dit jaar op te maken.
De vakbeweging en de werkgeversorganisaties vinden de kortingen ongerijmd, omdat zij haaks staan op het streven meer arbeidsongeschikten en vluchtelingen aan betaald werk te helpen via het arbeidsbureau.
Het CNV vindt de overheid, die een derde van de zetels in het bestuur van het CBA bezet, „een onbetrouwbare partij". Er lagen immers afspraken met een „dubbel wettelijk slot" om het budget voor de arbeidsvoorziening (een kleine 2 miljard gulden) niet aan te tasten. Die afspraken werden al na drie maanden geschonden, zo signaleert het CNV.
Voorzitter De Boer van het Centraal Bureau voor de Arbeidsvoorziening (CBA) vindt dat de bewindslieden van sociale zaken en werkgelegenheid. De Vries en Ter Veld, hun uitgansgspunt „vergroting van deelname aan betaalde arbeid is de hoogste prioriteit voor de jaren '90", (begroting Sociale Zaken) niet waarmaken.
De Boer wijst erop dat het kabinet met het eenzijdig verminderen van de financiën voor het CBA -tegen alle wettelijk vastgelegde afspraken inde bijl aan de wortel van de door overheid en sociale partners bestuurde arbeidsvoorziening legt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's