Bekijk het origineel

„Geen hongerwinter in Sowjet-Unie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Geen hongerwinter in Sowjet-Unie"

VS-delegatie niet somber gestemd

2 minuten leestijd

WASfflNGTON (AFP) - De Sowjet-Unie zal voedselprobJemen kennen deze winter, maar geen massale honger. Met die mening kwam een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris gisteren terug uit de Sowjet-Unie, waar een achtkoppige delegatie van het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft overlegd met ambtenaren in Moskou over de voedselsituatie.

„We hebben geen tekenen gezien die wijzen op het gevaar van wijdverspreide honger in het land", zei de Amerikaanse regeringsfunctionaris die anoniem wilde blijven. In Moskou is het voedselaanbod nu niet echt slechter dan bij het vorige bezoek van het ministerie van landbouw, zei de topambtenaar. „Er staan nog steeds rijen voor de winkels".

In Centraal-Azië is de situatie „tamelijk goed", met genoeg fruit, groente en zuivelprodukten, maar dit gebied produceert zelf geen graan, met uitzondering van Kazachstan. In deze graan-exporterende republiek ligt de graanproduktie echter 30 procent lager dan in 1990, als gevolg, zei de functionaris, van slecht weer. In Centraal-Azië wordt een groot deel van het voedsel op de particuliere markt verkocht, merkte hij op.

De Sowjet-Unie heeft de Europese Gemeenschap intussen gevraagd om bijna de helft van de 14,7 miljard dollar (ruim 27,5 miljard gulden) die het land denkt nodig te hebben aan voedselhulp. Dat hebben EG-functionarissen gisteren gezegd.

Joeri Loezjkov, vice-voorzitter van het Economisch Comité, dat fungeert als interimregering, heeft tegen de Europese Commissie gezegd dat de hulp nodig is doordat de voedselproduktie dit jaar met 10 tot 30 procent is gedaald. Loezjkov heeft voorgesteld dat de EG zijn land 7 miljard dollar geeft aan subsidies en leningen. De overige 7,7 miljard dollar zou moeten komen van de Verenigde Staten, Canada, Japan en individuele Europese landen.

De EG zal het verzoek in overweging nemen als onderdeel van de lopende inspanningen om de voedselnood in de Sowjet-Unie te lenigen en een hulpplan opstellen dat voor de komende winter klaar kan zijn, aldus een functionaris van de Europese Commissie. Hij zei dat de EG de zaak zo snel mogelijk wil afhandelen, maar dat er nog veel is dat toelichting van de Sowjet-regering behoeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 september 1991

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

„Geen hongerwinter in Sowjet-Unie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 september 1991

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken