Sticht. Woord en Daad verwacht nieuw record
Kerk in Burkina Faso groeit door actief diaconaat
NIJKERK — De reformatorische hulpactie "Woord en Daad" verwacht dit jaar opnieuw een recordopbrengst aan inkomsten. Het eerste halfjaar kwam 7 miljoen gulden binnen. De inkomsten in het tweede halfjaar zijn gewoonlijk hoger. „Een bedrag van 14 miljoen gulden is in ieder geval reëel", aldus voorlichter H. de Pater zaterdag op de jaarlijkse comitédag van de stichting.
Vorig jaar kwam bij Woord en Daad 12,8 miljoen gulden binnen. Het jaar daarvoor waren de inkomsten -mede door een speciale actie voor Bangladesj- 700.000 gulden hoger. De oorzaken voor de stijgende geldstroom moeten volgens De Pater worden gezocht in het vertrouwen dat Woord en Daad geniet in de achterban. Vaste donateurs blijken gemiddeld 400 gulden per jaar over te schrijven, zo zei hij aan de hand van een intern onderzoek.
Woord en Daad verplicht zich jaarlijks voor een kleine 10 miljoen gulden („inclusief de adoptiegelden") aan verplichtingen in het buitenland. Daarmee draagt de stichting structureel bij aan landbouw-, scholings- en gezondheidsprojecten in noodlijdende gebieden.
Burkina Faso
Directeur Moïse Napon (World Relief West-Afrika) uit het Afrikaanse Burkina Faso informeerde zaterdag over de voortgang van de hulpprojecten in zijn thuisland. Tijdens de middagvergadering nam hij hiervoor van Comité Zeeland een bedrag van ruim 121.000 gulden in .ontvangst. Het geld is bestemd voor het dorpsontwikkelingsproject in Kayero.
In Burkina Faso is met hulp van Woord en Daad onder meer een landbouwproject en een gezondheidscentrum opgezet. Ook wordt aan dit, door enorme droogte geteisterde, land voedselhulp geboden. Hiervoor kwam in het eerste halfjaar van 1991 566.000 gulden binnen.
Voorouderverering
Een van de oorzaken dat het land in economisch opzicht achterblijft, is volgens Napon het animisme waarin ruim 53 procent van de bevolking leeft. Natuurrampen staan volgens hen in onlosmakelijk verband met het leven van hun voorouders. Een doorbreking van deze gedachte staat het animisme niet toe.
Steeds meer burgers stappen echter over naar het christendom doordat de kerk bewijst machtiger te zijn dan de vooroudergeesten. De kleine protestantse kerk van Burkina Faso heeft met hulp van Woord en Daad graanbanken en waterprojecten opgezet, waardoor ook in tijden van hongersnood in de behoeften van de bevolking kan worden voorzien.
Groeiende kerken
Het land dat momenteel extra de gevolgen ondervindt van de grote droogte, gaat tevens gebukt onder een enorme economische recessie. De diaconale projecten van de kerk hebben daarom nog meer dan anders de aandacht van de locale bevolking. „We zijn een woord-en-daad-kerk geworden. Zelfs de regering let op ons", aldus Moïse Napon.
De bezoekers van de door de kerken opgezette trainingscentra zijn voor het meerendeel niet-christen. Velen kiezen tijdens de opleiding bewust voor het Evangelie. De kerken —met name de veel grotere RoomsKatholieke Kerk van Burkina Fasogroeien hierdoor sterk.
Hartekreet
Woord en Daad-voorzitter ds. M. A. van den Berg vergeleek de graanbanken in Burkina Faso met de graanschuren van Jozef in Egypte. De inwoners van Burkina Faso worden evenals de Egyptenaren in zekere zin „onderhorig" gemaakt. Zij worden niet uitgeleverd aan de willekeur van mensen, maar komen zo wel onder het beslag van het Evangelie, aldus ds. Van den Berg in zijn openingswoord.
Ir. J. van Heteren sprak tijdens de comitédag voor het eerst in de hoedanigheid van directeur van Woord en Daad. Noodhulp is volgens hem niet vrijblijvend, maar komt als het goed is op uit de christelijke dankbaarheid. „Het is mijn hartekreet dat wij als gereformeerde gezindte zoveel mogelijk de handen ineenslaan om met elkaar in woord en daad te getuigen van de liefde van Christus".
Van Heteren is de opvolger van de huidige directeur G. Puttenstein. Deze werkt hem in deze „interim-periode met twee directeuren" in. Van Heteren is lid van de gereformeerde gemeente in Rotterdam-Zuid. Hij studeerde af in de weg- en waterbouwkunde en werkte tot voor kort bij Rijkswaterstaat. In het kader van zijn werk bezocht hij meermalen het buitenland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's