Vogelwijk wordt aangepakt
Zeist in de slag tegen verpaupering en vandalisme
ZEIST — De verpauperde Vogelwijk wordt aangepakt. Links de Roerdomplaan, rechts de Gruttolaan, de twee meest verpauperde en vervuilde straten. Foto RD
De Vogelwijk, waar relatief veel buitenlandse gezinnen wonen, werd enkele jaren geleden voor miljoenen guldens gerenoveerd. Door vervuiling, vandalisme en vernielingen aan een aantal flatgebouwen, met name langs de Gruttolaan en de Roerdomplaan, is van die renovatie weinig meer te merken.
Volgens Truus Berk, die al 26 jaar in de Vogelwijk woont en lid is van de projectgroep Vogelwijk, daalde het woonplezier de laatste jaren aanzienlijk. „De verpaupering heeft diverse oorzaken. De mentaliteit van de bewoners laat veel te wensen over. Men laat gemakkelijk afval slingeren op de galerijen, in de portieken en op straat. Dat veroorzaakt de nodige stankoverlast. Door allerlei vernielingen aan flatgebouwen, met name van de gemeenschappelijke portieken en de speelobjecten voor de kinderen, neemt het woonplezier aanzienlijk af. Ook het toenemende aantal buitenlandse gezinnen zorgt ervoor dat het leefklimaat verstoord dreigt te worden, omdat zij een eigen leefwijze hebben en zich moeilijk aanpassen.
Wijkpost
De toenemende verpaupering heeft ervoor gezorgd dat de woningbouwvereniging, in samenwerking met de projectgroep Vogelwijk en de gemeente, een plan van aanpak heeft opgesteld. Mevrouw Berk verwacht veel van de plannen, die na drie jaar vergaderen en het inwinnen van adviezen bij een projectbureau nu gestalte gaan krijgen.
Om de drempel voor veel bewoners te verlagen, wordt een wijkpost ingericht in een bestaande flatwoning met een benedenverdieping. De woningbouwvereniging is bereid voor dit doel een woning vrij te maken. Hierin komt een spreekruimte voor de gemeente, de woningbouwvereniging en de wijkagent. Verder biedt de wijkpost de gelegenheid voor het geven van voorlichting door allerlei organisaties, zoals het arbeidsbureau en de gemeentelijke sociale dienst.
Ook wil men hier een kantoor gaan vestigen voor de buurtbeheerder en de huismeester, die ervoor moeten zorgen dat de wijk weer leefbaar wordt. Zij moeten de bewoners de helpende hand bieden waar dat nodig is.
Uit het plan blijkt dat de buurtbeheerder belast wordt met het toezicht op de flatgebouwen en de woonomgeving, het geven van voorlichting aan de bewoners en toezicht op de huismeester. De huismeester wordt belast met kleine herstelwerkzaamheden, zorg voor de groenvoorziening in de wijk en schoonmaakwerkzaamheden. De buurtbeheerder wordt ondergebracht bij de Stichting Opbouwwerk Zeist en de huismeester komt voor rekening van de woningbouwvereniging.
Schoonmaak
Ook gaat de gemeente 200.000 gulden uit het stadsvernieuwingsplan vrijmaken om de wijk te verfraaien en de verkeersveiligheid te vergroten. In 1992 wordt voor dit doel nog eens vier ton uit het fonds gehaald.
Mevrouw Berk: „Ik ben optimistisch. Dit is de enige mogelijkheid om de wijk weer leefbaar te maken. Vergroting van de sociale controle door de buurtbeheerder en de huismeester moet daar een bijdrage aan leveren. Volgende maand gaan wij met een aantal buurtbewoners en de milieugroep Zeist opnieuw de wijk schoonmaken. Dit hebben wij ook in augustus gedaan, maar het is nu weer nodig. Op deze wijze proberen wij als buurtbewoners ook ons steentje bij te dragen aan een beter leefmilieu in de Vogelwijk".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's