Bedrijfsleven wil paal en perk aan overvallen
„Nederland wordt zeer onveilig land"
DEN HAAG — Het Nederlandse bedrijfsleven doet massaal een indringend beroep op de overheid om paal en perk te stellen aan het aantal roofovervallen in ons land. In een brandbrief, die gisteren per koerier bij het kabinet en het parlement is bezorgd, pleiten de ondernemers voor een politieke keuze voor een daadwerkelijke aanpak van de overvallen.
Het gaat om bankiers, juweliers, grootwinkelbedrijven, horeca-exploitanten, tankstations, maar ook het midden- en kleinbedrijf, dat zich heeft verenigd in het "Bedrijvenplatform tegen Roofovervallen". Er zal volgens de ondernemers ten minste 75 miljoen gulden nodig zijn om het aantal gewelddadige overvallen in ons land te halveren. „Er moet voldoende financiële ruimte beschikbaar komen om de opwaartse criminele spiraal in ons land te doorbreken".
Het gezamenlijke bedrijfsleven wijst er op dat „in de afgelopen jaren sprake is geweest van een dramatische groei van het aantal roofovervallen". In tien jaar tijd is het aantal overvallen verdubbeld, bij banken zelfs verdrievoudigd. Vorig jaar vonden 1760 overvallen met geweld plaats, dat wil zeggen vijf per dag. Daarbij waren ongeveer 7000 mensen als slachtoffer betrokken, onder wie negen doden en 127 gewonden. Veel slachtoffers leden psychische schade. Een steeds grotere groep werknemers is niet meer in staat zijn werk te doen zonder angstgevoelens.
Van het midden- en kleinbedrijf had 30 procent vorig jaar te maken met allerlei vormen van criminaliteit. In deze branche is de jaarlijkse schade ruim 400 miljoen gulden. Ongeveer 4000 bedrijven zouden serieus overwegen de zaak te sluiten of te verhuizen. „Als gevolg van de criminele druk wordt het ondernemen in Nederland steeds meer belemmerd en soms zelfs onmogelijk gemaakt", aldus de ondertekenaars van de brandbrief.
Onveilig
Gelet op de criminele carrières van jonge overvallers in de leeftijd van dertien tot achttien jaar vrezen de bedrijven het ergste voor de toekomst. Er is vaak geen terugkeer mogelijk voor jonge mensen die in de criminele spiraal zijn beland. „Nederland dreigt een van de meest onveilige landen van Europa te worden", waarschuwen de ondernemers. Het aantal overvallen moet volgens hen niet alleen tot staan worden gebracht, maar dient te worden teruggedrongen.
De honderden miljoenen die het bedrijfsleven zelf uitgeeft aan beveiliging hebben het aantal roofovervallen nooit doen dalen. „Op een gegeven moment houdt je fantasie op", aldus mr. L. M. Overmars, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken. „Hoe goed de beveiliging ook is, het werkt niet als vervolgens je klanten worden bedreigd. Dan gaat de kluisdeur toch nog open.
Extra inspanningen van de overheid zijn nodig, aldus het platform, omdat de huidige aanpak aanwijsbaar tekort schiet. In 1980 werd nog de helft van de overvallers door de politie aangehouden. Nu wordt nog 20 procent aangehouden. De ervaringen van een speciaal overvallenteam in Amsterdam laten volgens de ondernemers zien hoe het moet. In de hoofdstad is het aantal bankovervallen dit jaar met 40 procent gedaald.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's