Klaas J. Mulder
Ik heb mijn kapper altijd beschouwd als iemand die alles van Klaas Jan Mulder afweet. Zelfs hïj kende hem niet als dirigent van oratoria. Zelf ben ik ook van de ene verbazing in de andere gevallen. Ik heb me verbaasd over de virtuositeit —en soms over de slordigheid— van organist Mulder. Ik heb me erover verbaasd hoe de door zoveel kerkgangers geliefde musicus tot Kajem kon vervallen. En nog maar net bekomen van de nare smaak die ik aan "Pipes of Praise" overhield, ontving ik ter recensie Mulders uitvoering —live in de Nederlandse hervormde kerk te Heerde— van Psalm 42 van Mendelssohn, alsmede de Messe Solenelle van Gounod. Een gans andere muzikale wereld! En toch diezelfde Mulder ervoor? Hoe het ook zij, de cd bewijst dat Mulder ook op dit terrein van de kerkmuziek veel in zijn mars heeft. De kritische punten die straks volgen doen daar niets aan af.
Uitvoerenden zijn het Christelijk Mannenkoor "De Lofzang" te Heerde en de Christelijke Oratoriumvereniging "Immanuël" te Kampen, begeleid door het fraai spelend Twents Kamerorkest en Peter Bos in een bescheiden orgelpartij.
Terecht wordt in het wat te beknopte tekstboekje opgemerkt dat in Mendelssohns Psalm 42 de sopraansoliste een belangrijk aandeel heeft. Iris Giel heeft mij echter niet kunnen bekoren. Haar uitspraak is te onduidelijk en de echt hoge tonen klinken te geknepen. Ik haast mij echter daaraan toe te voegen dat zij in het Benedictus van Gounod innemend mooi zingt. Kennelijk ligt de toonomvang haar daar be
Klaas Jan Mulder weet mooie spanningsbogen aan te brengen. Het verschil tussen ppp en fff had echter groter mogen zijn. In de combinatie van mannenkoor en oratoriumvereniging schuilt zowel de interessante als zwakke zijde van de door STH verzorgde opname. Meteen valt het verschil in stemvorming op. Het mannenkoor —dat er op zichzelf best mag zijn!— doet hoorbaar afbreuk aan de soepelheid van de oratoriumzangers. In het schitterende slotkoor is de sopraanpartij gesplitst in I en II. Tegelijkertijd worden echter bas en tenor versterkt met de manschappen uit Heerde. Het klankevenwicht is dan voorspelbaar zoek. In de complexe passages (b)lijken de gastzangers te zijn weggevallen. En als zij in de weidsere slotmaten dan weer acte de presence mogen geven, moet ik denken aan de beginneling die, strevend naar het echte orgelwerk, bij het slotakkoord kans ziet ook nog een pedaaltoets in te drukken.
In de Messe Solenelle maken wij in de bassoli kennis met de fraai zingende Henk Eilander. Diepe indruk heeft de tenorsolist Aart Mateboer op mij nagelaten. Een waar genoegen om hem te beluisteren, al is hij in de trio's wat overheersend.
In het bekende Credo —door Mulder in een wellicht ongewoon, doch overtuigend plechtig tempo genomen— bewijst het koor, ook in de hoge passages, wat het aankan. Beide koren zingen trouwens vrij zuiver en in een goed stemmenevenwicht. Ook de afzonderlijke akkoorden weet Klaas Jan Mulder boeiend tot klinken te brengen. De Messe Solenelle is de romanticus uit het hart gegrepen. Ik keer terug naar mijn kapper, naar de Kajemieten, naar de honderden mannenkoorleden die bewerkingen van Mulder zingen, naar de verbaasde oratoriumliefhebbers, want: voor wie is deze cd nu bestemd? Ik vrees dat oratoriumdirigent Mulder tussen wal en schip zal vallen. Zowel de liefhebbers van "Ruwe stormen" in de Martini, als die van Kajem, zullen de hier besproken composities te ingewikkeld en te langdradig vinden. Daarentegen zullen de fijnproevers onder de oratoriumliefhebbers eerder naar professionelere vertolkingen grijpen.
Een ongelijke inzet hier, een aarzelend invallen daar, enige onzuiverheid bij de blazers, het zijn wat mij betreft maar kleine oneffenheden die geen verhindering mogen zijn om deze mooie cd aan te schaffen. Een verrijking voor alle koorliefhebbers. Kon het zijn ook voor hen die nu nog genoeg hebben aan en wellicht straks genoeg hebben van de voosheid van Kajem.
N.a.v. "Mendelssohn en Gounod", chr. mannenkoor De Lofzang, chr. oratoriumvereniging Immanuël, dirigent Klaas J. Mulder, STH Records.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1991
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's