Bekijk het origineel

DSM kondigt grote reorganisatie aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

DSM kondigt grote reorganisatie aan

Bij concern moeten ruim 1500 mensen weg

2 minuten leestijd

HEERLEN (ANP) - Bij het chemieconcern DSM liomen 500 a 600 arbeidsplaatsen te vervallen als gevolg van een ingrijpende reorganisatie. De raad van bestuur van het concern heeft het personeel gisteren van de plannen op de hoogte gesteld.

Ook zullen 1000 tot 1500 medewerkers van niet-kernactiviteiten naar andere bedrijven moeten overgaan. Dit naar analogie van de afdeling grootonderhoud die met 460 medewerkers aan Stork wordt overgedaan. Daarover is reeds een akkoord met Stork bereikt. Ook de dochteronderneming Computercentrum Nederland in Heerlen zal worden afgestoten. De ^* raad van bestuur van DSM heeft de toezegging gedaan dat collectieve gedwongen ontslagen zoveel mogelijk i verme;den zullen worden.

Klantgerichtheid

De in het geding zijnde arbeidsplaatsen betreffen vooral functies bij de staf en bij de servicediensten. Vanwege boventalligheid in verschillende zogeheten business-units verwachten de vakbonden dat het aantal arbeidsplaatsen die gaan verdwijnen veel hoger zal uitvallen en uit zal komen op ten minste 800. De reorganisatie behelst een sterke decentralisatie van werkzaamheden en beslissingsbevoegdheden van de negen divisies naar de circa twintig businessunits. Daarbij gaat het om personeelszaken, onderhoud, administratie, informatiemanagement en inkoop.

De plannen zijn het resultaat van de studie "Concern 2000", die verricht werd door een team van DSMmanagers en door het organisatie-adviesbureau McKinsey. Volgens deze studie moet het uitgangspunt zijn: meer persoonlijke verantwoordelijkheid voor alle medewerkers en een nog sterkere klantgerichtheid.

Ongerust

De operatie moet in drie jaar uitgevoerd zijn. Districtsbestuurder Walravens van de Industriebond FNV spreekt van een degelijk onderzoek met als kernbegrippen: decentralisatie en efficiency. De operatie zal zorgvuldig worden uitgevoerd, zo zegt hij, en de vakbonden hebben de toezegging gekregen dat zij bij de uitvoering nauw betrokken zullen worden. Volgens hem behoeft niemand van de DSM-medewerkers zich ongerust te maken. Het komt er wel op aan dat iedere medewerker zijn plaats moet waarmaken.

Gewestelijk voorzitter Hol van de Unie BLHP betwijfelt evenwel of het karwei wel te klaren is binnen drie jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 oktober 1991

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

DSM kondigt grote reorganisatie aan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 oktober 1991

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken