Eigenaar Klarenbeek laat historisch erfgoed intact
Ontwerper Johannusorgels wil oud Doomspijks landgoed openhouden voor publiek
DOORNSPIJK - Landgoed Klarenbeek wordt opgeknapt. J. Versteegt, ontwerper van de bekende Johannusorgels, is sinds vorig jaar eigenaar van het Doornspijkse landgoed en heeft inmiddels een beheersplan laten opstellen. Niet alle wensen op zijn verlanglijstje zijn direct uitvoerbaar.
Landgoedeigenaar Versteegt begon zijn loopbaan als machinist in de sleepvaartdienst en werd uiteindelijk directeur van een bekende orgelfabriek in Ede. Daarvoor zwaaide hij de scepter in een drietal andere orgelfabrieken: Eminent, Riha en Viscount in Italië. Versteegt, ontwerper van de bekende Johannusorgels, besloot nadat hij zijn bedrijven verkocht had, „met een gedeelte van het kapitaal te gaan werken. Mijn gedachten gingen hierbij uit naar een ongerept landgoed".
De aankoop van het Doornspijkse landgoed Klarenbeek in het voorjaar van 1990 betekende een nieuwe uitdaging. Versteegt liet een beheersplan voor het enigszins verwaarloosde landgoed opstellen. „We zijn rentmeester. Voor mij is dit een historisch erfdeel waarop we zuinig moeten zijn".
Zijn vrouw en de nog thuis wonende zoon Johan genieten zichtbaar van dit zeer kostbare stukje natuur. Mevrouw Versteegt: „Mijn man is een perfectionist. Zo ook met de aankoop van dit prachtige huis met zijn bedreigde landgoed. In het begin had de omgeving er moeite mee dat mijn man er bankjes ging plaatsen. Baldadige jongelui zouden die wel slopen. Mijn man wil echter een gesprek met deze jongens om te vertellen wat Klarenbeek was en moet worden".
Beek
De naam Klarenbeek is vermoedeLandgoed Klarenbeek. lijk afgeleid van een heldere beek die uitmondde in de grachten en vijvers van het landgoed. Deze beek ontspringt in het gebied tussen Glindeweg, Bovenweg en Grevensweg, waarna het water via de grachten afgevoerd wordt naar het Veluwemeer.
Deze omgeving werd omstreeks 1300 ontgonnen. Nadat het landgoed in 1818 in handen kwam van de adellijke familie Schorer. zijn verscheidene verbouwingen uitgevoerd. In deze tijd is het uiterlijk veranderd in een landhuis en werd ook het koetshuis naast het huis gebouwd. In fasen werd in de 19e eeuw het landschapspark ontwikkeld, hetgeen uiteindelijk uitmondde in het huidige beeld van Foto RD het park, de zogenaamde landschapsstijl.
In 1919 kwam het landgoed in handen van de familie Volker van Waverveen en deze rijke familie heeft veel geld gestoken in de verfraaiing van het landgoed. Uit deze tijd stammen de zijvleugels van de villa. In 1948 werd een deel van het landgoed met omringende parktuin gekocht door dokter D. J. Bruins, die vanaf dat moment hier zijn praktijk had. Ook de omliggende percelen, het witte huis aan de zuidelijke ingang, het koetshuis en de boerderij met bijbehorende grond kwamen in handen van een andere eigenaar.
Het landhuis met de omliggende tuin en een gedeelte van het park, ongeveer 6,5 van de totale 18 hectare, is nu eigendom van de familie Versteegt, terwijl de weilanden met aangrenzende houtopstanden eigendom zijn van landbouwer Rens.
Beheersplan
Versteegt heeft inmiddels een beheersplan laten opstellen. „Ik heb namelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt en een gedeelte van het huis ter beschikking gesteld aan een paar groepen studenten van de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein in Boskoop. Deze hebben op hun beurt in drie maanden een rapport gemaakt (als afstudeeropdracht) door een onderzoek in te stellen naar de natuurontwikkelingsmogelijkheden binnen het stroomgebied van de Klarenbeek. Deze stageverslagen kwamen tot stand in samenwerking met J. Kruijshoop van de dienst Bos- en Landschapsbouw".
Het landgoed blijkt in een zone te liggen die als landelijk gebied -met verweving van agrarisch gebruik en bescherming van natuurwaarden- is aangegeven. Behoud of herstel van de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van Klarenbeek, zoals het gemeentelijke bestemmingsplan ze noemt, is het doel van het beheersplan.
Ook de stijl van het statige, witte landhuis wil Versteegt intact laten. „Toen wij hier kwamen, hebben we de elektrische voorzieningen moeten aanpakken. Het oude systeem hebben we laten restaureren, en het functioneert. Dit is een van de weinige huizen die onbeschadigd deze eeuw zijn ingegaan".
Park voor bevolking
Versteegt wil ook een park creëren dat voor de plaatselijke bevolking weer een „terrein van vermaak", een park om tijdelijk te kunnen vertoeven en te genieten van flora en fauna, moet worden. Verder heeft de eigenaar nog een aantal wensen voor het toekomstige beeld van het landgoed: voldoende wintergroene ondergroei waardoor het park ook 's winters een aantrekkelijk beeld geeft, het dichtmaken van open perceelafscheidingen en het plaatsen van enige bijzondere bomen voor de nodige variatie.
De lanen bestaan uit bomen van 20 tot 25 meter hoog, terwijl langs de paden nog enkele rijen imposante beuken te vinden zijn. Achter op het landgoed ligt geheel verscholen een kolkje, waar het nog aanwezige wild terecht kan voor drinken. Om Versteegts wensen te realiseren is inmiddels al ruim een jaar een man van de plantsoenendienst Gresbo op het landgoed bezig: Mannus Krooneman, die op Klarenbeek elk plekje en hoekje kent.
Versteegt constateert met tevredenheid dat vele dorpsgenoten inmiddels het herleefde en opgeknapte natuurgebied regelmatig bezoeken. „In mijn visie moet het landgoed dan ook geopend blijven".
Verdeeld
Eén wens is nog niet vervuld: „Het landgoed zou eigenlijk weer één geheel moeten worden". Versteegt. die aangeeft dat zijn financiële polsstok te kort is, hoopt op een of andere manier toch nog een keer een oplossing te vinden waardoor zijn maatregelenplan voor het gehele landgoed uitgevoerd kan worden.
De schouwplichtige Klarenbeek moet jaarlijks ontdaan worden van zijn begroeiing. De echtgenote van de eigenaar steekt daarbij zelf ook regelmatig de handen uit de mouwen:
J. Versteegt, ontwerper van de Johannusorgels, knapt het Doornspijkse landgoed op. Foto RD „Om iets van de natuurwaarde te behouden, laten we een klein deel van de waterplanten staan. Naar het bos naast het landgoed dat eigendom is van de Stichting Courage, het zogenaamde Reigersbos, hebben we een bruggetje geslagen, waardoor er ook een ontsluiting is via dit bos".
Naast reigers treft men ook nog wel eens een kiekendief. Versteegt: „Er zijn regelmatige en incidentele bezoekers zoals uil, buizerd en nachtegaal. Er worden wezeltjes, eekhoorns, hazen en konijnen gesignaleerd en een enkele keer een ree. En helaas de vossen.
Hoewel de Klarenbeek de afgelopen zomer stilstaand water kende en op sommige plekken bijna droogviel, waren er op enkele plekken op het landgoed nog zichtbare straaltjes water waar te nemen. Het kwelwater komt dan ook nog goed en regelmatig naar boven, waarna het via de grachten zijn reis inzet richting Veluwemeer".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 1991
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's