Bekijk het origineel

OPEC wil oliekraan wijd openhouden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OPEC wil oliekraan wijd openhouden

Prijs per vat laatste maanden stabiel

2 minuten leestijd

WENEN (AP) - Olieministers van het kartel van olieproducerende landen, OPEC, leken gisteren bereid de oliekraan tijdens de komende winter wijd open te houden.

De invloedrijke olieminister van Saoedi-Arabië, Hisham Nazer, zei dat het dertien leden tellende kartel in de komende maanden voldoende moet produceren om aan de vraag van olieverbruikende landen te kunnen voldoen. ,.We willen aan de vraag op de markt voldoen", zei Nazer. nadat hij gisteren in Wenen aankwam voor de winterconferentie van de Organisatie van Olieproducerende Landen die vandaag is begonnen. Nazer voorspelde dat de vraag naar olie van het kartel in de eerste drie maanden van volgend jaar 25,2 miljoen vaten per dag zal zijn, ongeveer een miljoen vaten meer dan de huidige produktie.

Eerder had de Middle East Economie Survey, een gerespecteerde nieuwsbrief die in Nicosia wordt uitgegeven, geschreven dat Saoedi-Arabië waarschijnlijk zal aandringen op een verhoging van de produktie van de OPEC om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Ook de olieministers van Indonesië en Nigeria, respectievelijk Ginandjar Kartasasmita en Jibril Aminu, zeiden dat het produktieniveau in het eerste kwartaal van 1992 gehandhaafd kon blijven, ofschoon Aminu eraan toevoegde dat er mogelijk te veel olie zal zijn in de komende winter.

Stabiel

De olieprijs is de afgelopen maanden vrij stabiel gebleven, in de buurt van de OPEC-richtprijs van 21 dollar (37.5 gulden) per vat. Het kartel volgt sinds de Iraakse inval in Koeweit een beleid waarbij de leden zoveel mogen produceren als ze kunnen. Het liet het produktieplafond tijdelijk los om het verlies aan Iraakse en Koeweitse olie te compenseren. Deskundigen van de OPEC voorspelden dat de vraag naar olie in de periode januari-maart een omvang zal hebben van 24,3 miljoen vaten per dag, maar dat deze vraag in het voorjaar zal dalen tot 22.9 miljoen vaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 november 1991

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

OPEC wil oliekraan wijd openhouden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 november 1991

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken