Bekijk het origineel

Jagen op wild verder aan banden gelegd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jagen op wild verder aan banden gelegd

Goudplevier en bunzing beschermd

2 minuten leestijd

DEN HAAG - In grootschalige natuurgebieden waar men de natuur zoveel mogelijk zijn gang

In natuurbeschermingsgebieden zal alleen ruimte voor de jacht worden geboden als dat de wezenlijke kenmerken van de gebieden niet aantast.

pjiet schadeliik

wil laten gaan, mag in principe ^"'c» ji-f»««ctt/«.
niet meer gejaagd worden op wild. Daarnaast moet de jacht op de krakeend, de goudplevier, de bunzing en de hermelijn worden verboden.

Dat staat in de Nota jacht en wildbeheer die staatssecretaris Gabor van natuurbeheer gisteren heeft uitgebracht. Voordat de ministerraad de nota definitief vaststelt, krijgen de betrokken adviesraden de gelegenheid hun mening over de nota te geven. Aan de hand daarvan vindt eventueel bijstelling plaats. De nota is ter kennisname gestuurd naar de Tweede Kamer. Ons land telt zo'n 35.000 jagers.

Voor de jacht in grootschalige natuurgebieden kan een uitzondering worden gemaakt als zij noodzakelijk is voor het behoud van de natuur of de bestrijding van wildschade. Voor de Oostvaardersplassen, de Grote Peel en het Krammer-Volkerak geldt deze beleidslijn al. In dit kader zal ook onderzocht worden in hoeverre grote wateren ook onder de nieuwe regel moeten vallen. Deze hebben een belangrijke functie als voedergebied en rustplaats voor watervogels.

De reden om de bunzing en de hermelijn van de lijst van bejaagbare soorten te schrappen ligt hierin, dat deze dieren niet schadelijk meer kunnen zijn voor de fauna en de pluimveehouderij. Op de krakeend en de goudplevier mag niet meer gejaagd worden omdat er steeds minder van deze trekvogels aanwezig zijn. Ook zal de handel in een tiental niet-schadelijke trekvogels, waaronder de houtsnip, de watereend en de kuifeend, niet langer worden toegestaan. Verder wordt voorgesteld het damhert, de moeflon en de verwilderde kat te schrappen van de lijst van bejaagbare soorten. Op de lijst horen in principe namelijk alleen diersoorten thuis die van nature in ons land voorkomen en waarvan de verspreiding in de Nederlandse natuur gewenst is. De drie genoemde diersoorten voldoen daar niet aan.

Het uitzetten van wild moet volgens de nieuwe nota sterk aan banden worden gelegd. In de praktijk werden tot nu toe alleen nog vergunningen afgegeven voor het uitzetten van fazanten. Slechts in uitzonderingsgevallen zal dit nu nog worden toegestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Jagen op wild verder aan banden gelegd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken