Bekijk het origineel

Gestampte pot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gestampte pot

2 minuten leestijd

Er worden veel dingen gedragen om van allerlei pijnen af te komen. De bekende armband met de twee bolletjes op het eind is daarvan een voorbeeld. Vroeger werden ook oorringen alspijnverdrijvend middel gedragen. Dit heeft volgens sommigen veel te maken met occulte geneeswijzen. We kennen mensen die ze dragen, die gauw bang zijn. Heeft dat ermee te maken lang nat en duurde het drogen daardoor te lang. Zo konden deze kringen en 'weer'-plekken in de stof ontstaan. Ook kunnen er wel kringen in komen doordat u het gebruikte wasmiddel onvoldoende hebt uitgespoeld. U kunt dergelijke narigheden voorkomen door de vulling in een afzonderlijkesloop te doen en die niet meer mee te wassen als u de gekleurde of bedrukte overtrek van het kussen onder handen neemt. Voor de bestrijding van de zogenaamde weerplekken bestaan er twee manieren, maar ook daarbij moet u eerst de vulling verwijderen en alleen de buitenzak behandelen. 1) Leg de gekleurde sloop in een oplossing van karnemelk, waarin u één eetlepel zout op elke liter karnemelk hebt gedaan. Laat dit 24 uur staan. Daarna de kussenovertrek in lauw water uitspoelen en wassen in een sopje. Als dat niet helpt, volgt methode 2: het textiel uitkoken in een mengsel van bleekwater en water, in de verhouding 1 op 1. Eerst het mengsel maken, dan het textiel erin en daarna langzaam aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten laten doorkoken. Spoelen in warm water en vervolgens in koud water en ten slotte buiten laten drogen. Deze aanpak is vaak succesvol, maar we moeten u wel waarschuwen dat ze voor de meeste textielsoorten niet zo best is! pel wordt trouwens een afgestreken eetlepel bedoeld en dat betekende meestal voor bloem 7 gram, voor basterdsuiker 8 g, voor kristalpoeder 10 g, voor boter 12 g, voor tafelzout 15 g en voor gelatinepoeder 8 g. Een afgestreken theelepel bakpoeder bevatte ongeveer 1 Vz gram en met een kop erop 2 gram. Drie ouderwetse eetlepels kunt u rekenen voor ongeveer een halve deciliter, dus zes eetlepels voor een deciliter ofwel een tiende liter. Mag stamppot van rauwe andijvie de volgende dag nog eens opgewarmd worden? r:i:v'xixi/mr

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Gestampte pot

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken