Bekijk het origineel

Heggers Spanje en Veenhofs boerenbrulfte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Heggers Spanje en Veenhofs boerenbrulfte

Christelijke reisbranche biedt geen eenheidsworst van enkel zon, zee en strand (I)

6 minuten leestijd

In de grote wereld van reizen en vakantie bewegen zich met steeds meer succes negen reisorganisaties van christelijke signatuur. Wat onderscheidt hen van andere, algemene touroperators en wat kunnen we dit jaar van ze verwachten?

Je zult hen -op één reisorganisatie naniet aantreffen op de 22e Vakantiebeurs in Utrecht. De kosten voor de stand wegen niet op tegen het resultaat. Hun doelgroep, die christelijke principes hoog in het vaandel heeft, beweegt zich immers niet in menigte onder de ruim 100.000 bezoekers. Bovendien is voor de meeste christelijke touroperators de openstelling op zondag een heikel punt.

Wat dat laatste betreft, de Nederlandse Christelijke ReisVereniging in Hoofddorp heeft van de Jaarbeurs wèl enkele vierkante meters gehuurd en „timmert de tent" op de dag des Heeren dicht. Aldus plaatsvervangend directeur G. G. van Leeuwen van de 70-jarige vereniging. Bij mijn weten eist de beursleiding echter openstelling op zondag...

Klachten

Directeur C. M. van Pelt van Amicitia Reizen streeft er naar om „de totale doelgroep totaal te bedienen". Elk jaar gaan minstens 10.000 personen met zijn reisorganisatie in zee. Hoe staat het met de service-graad? „Zelf vind je dat je het goed doet. Objectiever zijn de anonieme enquêteformulieren. Die wijzen uit dat Amicitia goed op koers ligt". De Zwijndrechtse touroperator, die aangesloten is bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), blijft alert op klachten. „Een nare ervaring van een passagier is geen reclame".

Heel voorspelbaar zeggen ook de overige reisorganisators te streven naar een optimale service. En klachten worden tot de bodem uitgezocht. „We nemen ze serieus", antwoordt H. Noorlander. „Klachten zijn bij ons eigenlijk vreemd", voegt hij er aan toe. Toch moet de reisondernemer uit Poortugaal, die onder meer vakantiewoningen aanbiedt voor (grote) gezinnen (met opgroeiende kinderen), toegeven dat ook hij soms een steek laat vallen. „Ik wil beslist niet zeggen dat er nimmer klachten zijn. We kunnen ze ook niet altijd voorkomen. Bij ons tref je echter nooit twee mensen voor één deur aan. Ons systeem sluit overboekingen uit". Noorlander Vakanties vindt het niet nodig zich aan te sluiten bij organisaties als de SGR, „wij doen het goed, dat biedt genoeg garantie".

Behalve het verhuren van vakantieaccommodatie in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Spanje, organiseert Noorlander Vakanties ook groepsreizen per bus en vliegtuig naar Frankrijk en Italië. Ook naar Spanje, want er is volgens Noorlander bij „onze gezindte" veel vraag naar deze zonbestemming.

Eenheidsworst

Wie de nieuwe reisgidsen van alle negen reisverkopers doorbladert, merkt dat zij het vakantiepubliek geen eenheidsworst aanbieden met slechts de ingrediënten zon, zee en strand.

Woordvoerders geven desgevraagd hun aanbod in een enkel trefwoord weer: „kleurrijke vakanties" (Amicitia Reizen; tel. 078-125500), „alternatief' (Avanta; 01180-38427), „alles van Nederland tot China" (Beter-uit; 01720-42277), „verzorgde touringcar-reizen" (CHER Reizen; 05765-1260), „verantwoorde vakanties" (Kreijkes Vakantie Idee; 0548014188), „rekening houden met de achterban" (NCR(eis)V; 02503-26388), „een all-in-programma" (Noorlander Vakanties; 01890-15511), „reizen met contacten met geloofsgenoten" (Otium- reizen; 05480-22001) en „Israël èn Shaare Zedek Hospitaal zien" (Stichting Shaare Zedek; 023-293215).

Jubileum

Amicitia-directeur Van Pelt feliciteert alle klanten met het feit dat zijn bedrijf dit jaar een kwart eeuw bestaat. „Amicitia, dat zijn zij! Zonder onze klanten zou er dit jaar niets te vieren zijn geweest". In het kader van het jubileum lanceert de Zwijndrechtse reisorganisator een paar "vriendenprijsreizen'. Het gaat om extra aantrekkelijk geprijsde (jongeren)vakanties in Hongarije (Balatonalmadi) en Oostenrijk (Hinterglemm en Malta in Karinthië). De dikke reisgids (de bungalows in Nederland, Duitsland, Zwitserland èn Hongarije worden dit jaar voor het eerst in een aparte brochure vermeld) etaleert reizen naar een dertigtal landen, waaronder een groot aantal nieuwe bestemmingen.

Spaanse reformatie

In september staat een tiendaagse reis gepland naar „het andere" Spanje. Reisleider: ds. H. J. Hegger. Deze themavakantie staat in het licht van de islam, het roomskatholicisme en de Reformatie. Zo herdenkt het reisgezelschap op 24 september in Sevilla dat 500 jaar geleden Isabella en Ferdinand op bloedige wijze de Inquisitie bevorderden. De Spaanse dr. Louis Velilla zal dan namens Stichting "In de Rechte Straat" op het Plein een herdenkingsmonument onthullen ter herinnering aan de martelaren. Tevens is er een tentoonstelling over de Spaanse reformatie in de zestiende eeuw.

Lanceerde Amicitia vorig jaar de Columbusexpedities nog als „probeersels", vanwege het enorme succes kunnen jongeren nu kiezen uit totaal acht avontuurlijke rondreizen. Daarvan zijn er drie nieuw: Indonesië, Oost-AÏirika en Israël. Van Pelt constateert overigens dat Israël bezig is met een „inhaaloperatie". „Het land komt als vakantiebestemming sterk terug. Ik merk dat ook aan de achterban. Predikanten willen bij voorbeeld met hun gemeenteleden een reis naar het Beloofde Land maken".

Ziekenhuisbezoek

Drs. S. E. Kramer, propagandiste van de Stichting Shaare Zedek, is verheugd over de hernieuwde populariteit voor het land van de Bijbel. De stichting ziet zich niet als reisorganisatie. „Daarvoor staan de reizen toch te veel in het kader van de intentie van waaruit onze stichting functioneert. Het publiek dat met ons op reis gaat, behoort in bijna alle gevallen tot het korps van lezers van ons blad en is donateur van onze stichting. Dat geeft de reis natuurlijk ook zijn eigen karakter. Welke "reisorganisatie zal in zijn programma een ziekenhuisbezoek opnemen? Bij ons is het een van de hoogtepunten van de reis".

Voor de achtste maal biedt de stichting in samenwerking met Isropa vier reizen aan: een avontuurlijke jongerenreis (vijftien dagen in tnei/april), een tiendaagse reis (mei) en twee vijftiendaagse reizen (juni en september). Verblijf in luxe drie- ofviersterren familiehotels.

Natuurdagtocht

Ojp het gebied van bemiddeling van hotels, pensions en vakantiewoningen in Duitsland, Oostenrijk en de Belgische Ardennen is J. O. H. Kreijkes uit Rijssen inmiddels geen onbekende. Onder de naam Kreijkes Vakantie Idee begeeft hij zich ook steeds meer op het gebied van het organiseren van dagtochten en meerdaagse reizen („met reformatorische kerkdiensten"). De vakantiegids -een ingesloten acceptgiro vraagt een vrijwillige bijdrage van drie gulden, maar „serieuze klanten mekkeren daar niet over"noemt dit jaar voor het eerst twee 18-plusjongerenreizen naar Oostenrijk („onder verantwoorde reisleiding en zonder muziek in de bus"), een vijftiendaagse reis naar Ramsau am Dachstein in Oostenrijk, vijfdaagse reizen naar de Moezel en naar het Ederbergland.

Nieuwe „verantwoorde dagtochten voor het hele gezin" zijn een natuurtocht door Oost-Nederland/Münsterland en een dagtocht met als thema "Johan Veenhof, wat doet hij toch?" Veenhof vergast deelnemers op de Grebbeberg met koffie en gebak. Vervolgens krijgen ze van hem een lunchpakket en begint de tocht naar allerlei „leuke plekjes". Het afscheidsmaal wordt eveneens bij de „skriever/boswachter" genuttigd: een boerenbrulftebroodmaaltijd. De tochten vinden plaats in juli en augustus en zijn bij voldoende belangstelling vanuit elke plaats in Nederland mogelijk.

J. W. Tabor, eigenaar van het driesterren-hotel Florence in het Oostenrijkse Weissenbach, begeeft zich sinds 1980 op de Nederlandse vakantiemarkt. Onder de naam CHristelijke Europa Reizen. Dit jaar nam Touringcarbedrijf S. van den Berg in Loenen de helft van de aandelen over.

CHER biedt in een kleurrijke reisfolder vakanries (met reisleider) aan in Oostenrijk (Tirol) en Zwitserland (meer van Lugano). Laatstgenoemde reis is nieuw.

Vervolg op pagina 6


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 38 Pagina's

Heggers Spanje en Veenhofs boerenbrulfte

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 38 Pagina's

PDF Bekijken