Bekijk het origineel

Machthebbers Algerije vergroten hun greep

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Machthebbers Algerije vergroten hun greep

Staatsraad geeft bestuur burgerlijk karakter

3 minuten leestijd

ALGIERS (AFP/DPA/RTR) - De nieuwe machthebbers in Algerije hebben gisteren maatregelen genomen om hun greep op het land te vergroten. De civiel-militaire Hoge Veiligheidsraad besloot gisteravond tot de oprichting van een nieuwe Staatsraad die het bestuur over het land moet overnemen.

De vijf leden tellende raad bestaat uit vertegenwoordigers van de regering, de geestelijkheid en veteranen uit de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Fransen. Kort voor het nieuws van de oprichting van de raad versterkten eenheden van het leger hun posities in Algiers terwijl het fundamentalistische Islamitische Reddingsfront (FIS) zijn aanhangers tot kalmte opriep.

De 74-jarige Mohamed Boudiaf, een held uit de strijd tegen de Fransen en tegenstander van de zaterdag vertrokken president Chadli Benjedid, is voorzitter van het nieuwe machtsorgaan. Als sterke man geldt volgens waarnemers generaal-majoor Khaled Nezzar, de huidige minister van defensie. Nezzar voerde al effectief bestuur over Algerije tijdens de perioden van noodtoestand die Chadh in 1988 en afgelopen juni heeft afgekondigd na ernstige ongeregeldheden.

De overige leden zijn de huidige minister voor de mensenrechten, AH Haroun, de voorzitter van de Nationale Veteranen-organisatie, Ali Kafi, en het voormalige hoofd van de moskee in Parijs Tidjani Haddam.

Waarnemers en enkele Franse kranten voorspelden enkele dagen geleden al de oprichting van een Staatsraad. Het nieuwe orgaan moet volgens hen het overwegend mihtaire bestuur een civieler karakter geven.

Rustig straatbeeld

De tijdelijk leider van het FIS, Abdelkader Hachani, riep gisteren tijdens het avondgebed de aanhangers van de partij op hun kalmte te bewaren. Hij riep tevens het leger op de zijde van het volk te kiezen.

Ondanks de oproep van Hachani kwam het FIS, dat zich door de machtsovername van een vrijwel zekere verkiezingsoverwinning beroofd ziet, ook gisteren niet met een uitgewerkt plan om de nieuwe leiders te bestrijden. Het partijkader is volgens berichten begonnen met overleg over de vraag welke lijn van actie men zou moeten volgen.

De situatie in de straten van Algiers bleef, net als de voorgaande dagen, rustig. De aanwezigheid van het leger in de hoofdstad werd opgevoerd om eventuele ongeregeldheden de kop in te drukken. Zo werden op de hoeken van alle straten miUtairen met machinegeweren opgesteld.

Diverse Algerijnse kranten schreven gisteren dat het nieuwe bewind bezig is maatregelen te treffen voor ontbinding van het FIS als politieke partij. Welingelichte kringen verklaarden dat de "strategische maatregelen" van de nieuwe machthebbers bestaat uit „beëindiging van de vermenging van godsdienst en politiek".

Franse reactie

Krachtens de Algerijnse grondwet zijn partijen op zuiver religieuze grondslag verboden, evenals partijen die de belangen van een bepaalde regio proberen te bevorderen. De Constitutionele Raad van Algerije, die toezicht moet houden op naleving van de grondwet, heeft in 1989 de grondwet soepel geïnterpreteerd en geen bezwaar gemaakt tegen het uit de clandestiniteit komen van het FIS.

Als de Staatsraad tot het uittoepen van de staat van beleg zou besluiten, dan kan de volgende stap de ontbinding van het FIS danwei van alle politieke partijen zijn. Binnen het FIS wordt gevreesd dat de hele partijtop gearresteerd zal worden. Twee voormannen van het front werden eind juni al vastgenomen.

De Franse president, Franjois Mitterrand, noemde gisteren de machtsovername in Algerije „op zijn zachtst gezegd abnormaal". Hij riep de Algerijnse leiders op de democratie snel te herstellen.

„De Algerijnse leiders moeten zo spoedig mogelijk de draad van de democratisering oppakken. Wat onder deze omstandigheden niet is voltooid, zal nog moeten worden gedaan". Dit zal noodzakelijkerwijs via vrije verkiezingen moeten gebeuren, aldus Mitterrand op een persconferentie in Luxemburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Machthebbers Algerije vergroten hun greep

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken