Conflict hindoeschool Den Haag onopgelost
Ouders beschuldigd van mishandeling
DEN HAAG - De dissidente ouders van leerlingen van de hindoeschool Shri Vishnu in Den Haag maken zich schuldig aan bedreigingen en mishandeling. Dit stelde advocaat mr. E. Deen gistermiddag namens het bestuur van de Stichting Hindoe-onderwijs. Op 22 januari doet de president van de Haagse arrondissementsrechtbank voor de tweede maal een uitspraak in het slepende conflict tussen het schoolbestuur en de ouders.
Mr. Deen stelde dat de actievoerende ouders zich niet houden aan de afspraken die gemaakt zijn tijdens het eerste kort geding op 22 juli vorig jaar. „Zij zijn onverminderd doorgegaan met het in een kwaad daglicht stellen van het schoolbestuur. Zij denken op elk gewenst moment gebruik te mogen maken van de school, lopen dan zomaar naar binnen en gaan in de directiekamer zitten telefoneren". De directeur van de school voelt zich volgens Deen zo bedreigd, dat hij niet durft op te treden.
De actievoerders beschuldigen het bestuur van fraude, eisen dat het bestuur aftreedt, eisen toegang tot bijeenkomsten van leerkrachten en zorgen volgens mr. Deen door hun acties voor een onwerkbare situatie. „Zelfs in een radio-interview is men tegen het bestuur tekeergegaan". Tijdens een vergadering in oktober vorig jaar liepen de emoties zo hoog op, dat ouders stoelen naar het bestuur begonnen te gooien.
Een van de bestuursleden is in de school door de actievoerders mishandeld, stelde mr. Deen. Tegenover de politie verklaarden de ouders eendrachtig dat het bestuurslid zichzelf een pak slaag had gegeven. De auto van de voorzitter van het bestuur is enkele malen beschadigd. Ook werd de voorzitter van de ouderraad door de politie gearresteerd toen hij met andere actievoerders in het gebouw van de welzijnsstichting, waar ze op zoek waren naar de bestuursvoorzitter, iemand mishandelde.
In eigen zak
Een van de problemen is het vervoer van leerhngen met bussen, dat niet gesubsidieerd wordt. Het bestuur vroeg de ouders daarom om een bijdrage, waarop de actievoerders (deels leden van de medezeggenschaps- en ouderraden) een brief rondstuurden met het verzoek het geld naar hen over te maken en niet naar het bestuur, omdat dat het geld toch maar in eigen zak zou steken.
Inmiddels hebben de actievoerders aangekondigd een eigen hindoeschool te willen stichten. Hun advocaat, mr. B. A. Beelaard, verklaarde gisteren dat de ouders zich volledig aan de afspraken van 22 juli hebben gehouden, terwijl het bestuur dat juist niet doet. Het bestuur heeft volgens Beelaard ook „niet het recht om vergaderingen van ouders af te blazen". De actievoerders ontkennen geweld gebruikt te hebben.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 1992
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 1992
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's