Bekijk het origineel

Diepgezonken HCS werkt aan come-back

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Diepgezonken HCS werkt aan come-back

Automatiseerder verdwijnt uit hoofdfondsen

4 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het diepgezonken automatiseringsconcern HCS krijgt een nieuwe structuur, zodat het als beursfonds kan overleven. Daarover heeft het bedrijf met de banken overeenstemming bereikt, zo maakte dr. ir. L. J. M. Nelissen, financieel directeur van HCS Technology, gisteren bekend op een inderhaast georganiseerde persconferentie.

Kern van de maatregelen is dat de ..banken ongeveer de helft van de totale -•schuldenlast van HCS, ƒ 184 miljoen, .hebben omgezet in een belang in ;: werkmaatschappijen van HCS. Schuldeisers zijn dus aandeelhouders geworden. De banken stellen zich daardoor kwetsbaarder op. Bij een "eventueel faillissement komen aandeelhouders op de laatste plaats achter directe schuldeisers. Omdat banken niet gedijen op naastenliefde, hebben 'zij kennelijk eieren voor hun geld gekozen. o'

IGedwongen ontslagen
f Onder de huidige beursvennootschap HCS Technology komen in de nieuwe opzet drie groepen bedrijven:

VISSER

- Registeraccountants - Adviseurs

01806-21033

BARENDRECHT
HCS Benelux en HCS Infotech, te zamen onder de structuurvennootschap HCS Beheer, en "Overige activiteiten". De drie zijn onafhankelijk van elkaar gefinancierd. „Intern is een aantal bedrijven verhangen van de ene naar de andere subholding". Dat is volgens Nelissen op economisch en juridisch verantwoorde wijze gedaan. Binnen de Nederlandse HCS-bedrijven wordt binnenkort een verdere reorganisaties uitgevoerd, waardoor circa 200 arbeidsplaatsen verdwijnen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te vermijden, aldus HCS. HCS Nederland telde op 31 december vorig jaar 1296 werknemers.

Verder meldde Nelissen dat HCS uit het peloton van hoofdfondsen op de effectenbeurs in Amsterdam verdwijnt. De HCS-top is gistermorgen vroeg bij het beursbestuur geweest om daartoe een verzoek te doen. Een eventueel toekomstige notering op de hoofdmarkt wil het concern weer zien te verdienen. „We werken aan een come-back". Een bankensyndicaat, waarin onder meer ABN AMRO, Crédit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) en NMB Postbank zitten, heeft een belang genomen van 60 procent in HCS Beheer in de vorm van 10 procent beperkt cumulatief preferente aandelen. HCS Technology heeft een se minister van olie, Jibril Aminu. voorzitter van de OPEC, zegde donderdag een produktievermindering van 50.000 vaten toe en riep de andere lidstaten op zich hierbij aan te sluiten. De gezamenlijke produktievermindering is te verwaarlozen op de OPECproduktie van ongeveer 24,2 miljoen vaten per dag.

Belangrijke boodschap

Door de produktievermindering is de prijs van Europese en Amerikaanse olie echter met zo'n 2 dollar per vat gestegen. „De hoeveelheid is niet belangrijk, de boodschap is dat wel", zegt Pierre Terzian, redacteur bij de nieuwsbrief Petrostrategies. „De boodschap is, dat zij bereid zijn de produktie te verlagen en met die bereidheid gaan zij naar de OPEC-vergadering in februari".

De dertien lidstaten van de OPEC komen op 12 februari in Geneve bijeen om voor het voorjaar, als de vraag afneemt, de produktie vast te stellen. Saoedi-Arabië, dat vorige maand naar schatting 8,4 miljoen vaten olie per dag produceerde, houdt volgens analisten en bronnen bij de OPEC tot die tijd vast aan de hoge produktie die door het kartel in november voor de eerste drie maanden van 1992 werd afgesproken. voorkeursrecht bij verkoop van deze stukken.

Bankschuld

HCS Beheer houdt verder de helfl van de aandelen van HCS Infotech. De andere helft is in handen van ABN AMRO/CLBN. Ook op deze aandelen heeft HCS Technology een voorkeursrecht bij verkoop. De bedrijven die rechtstreeks onder HCS Technology vallen, zijn de Amerikaanse Savin (50 procent). Indigo Graphic Systems (40 procent), HCS Engineering Systems en HCS Telecom (NL). Deze bedrijven zullen op termijn worden verkocht.

Met de herstructering is de vermogensstructuur van de Benelux-bedrijven en Infotech volgens HCS verbeterd. Het eigen vermogen van HCS Beheer bedraagt nu ƒ 34 miljoen. De bankschuld is ƒ 10 miljoen. Het eigen vermogen, uitgedrukt in procenten van het balanstotaal, exclusief Infotech, bedraagt 20 procent.

Volgens voorlopige cijfers heeft HCS Technology vorig jaar een verlies geleden van ƒ 130 miljoen. Hierin zijn begrepen additionele reorganisatievoorzieningen van ƒ 50 miljoen (inclusief het schrappen van tweehonderd banen) en een resultaat uit de verkoop van het belang van 50 procent in HCS Infotec van ƒ70 miljoen. Dit resulteert in een eigen vermogen van ƒ 35 miljoen van HCS.

Bestuurder S. Hessels van de Dienstenbond FNV beaamde dat de voorgenomen reorganisatie onvermijdelijk is. Ze vreest dat voor 50 tot 100 mensen gedwongen ontslag onvermijdelijk zal zijn. Wan een medewerker

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Diepgezonken HCS werkt aan come-back

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken