Bekijk het origineel

Jeltsin stuurt prijsbeleid bij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jeltsin stuurt prijsbeleid bij

2 minuten leestijd

MOSKOU (AFP/RTR/DPA) - President Boris Jeltsin van Rusland zal de komende dagen per decreet zijn economische hervormingsbeleid verzachten, om daarmee de zwakste groepen te ontlasten en de produktie te stimuleren. Dat heeft hij gisteren in het Russische parlement bekendgemaakt.

De Russische economie is sterk achteruitgegaan sinds Jeltsin op 2 januari de prijzen vrijgaf. In januari zijn de prijzen volgens cijfers van Goskomstat, het bureau voor de statistiek van de voormalige Sowjet-Unie, met 350 procent gestegen en is de produktie met 15 procent gedaald. Veel bedrijven hebben de produktie teruggeschroefd omdat er wegens de hoge prijzen veel minder vraag is. Een groot deel van de Russische bevolking leeft onder de armoedegrens.

Concrete maatregelen noemde Jeltsin gisteren niet. Volgens vice-premier Gennadi Bourboulis hebben de maatregelen betrekking op het prijsbeleid. op de belastingen en op het terrein van kredieten en sociale zekerheid. Er moet een aantal dringend noodzakelijke steunmaatregelen op sociaal terrein worden genomen, zo zei Jeltsin gisteren.

Ook het agrarische hervormingsbeleid moet worden versneld. Die klus zal vice-president Alexander Roetskoi moeten klaren. Roetskoi, een grote rivaal van Jeltsin en tot nu toe een scherp criticus van Jeltsins hervormingsbeleid, kreeg gisteren van Jeltsin de leiding over de landbouwsector in handen. De privatisering van de kolen sovchosen, waartoe al in principe is besloten, zal worden versneld, zo zei de Russische president.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Jeltsin stuurt prijsbeleid bij

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken