Bekijk het origineel

Succes OPEC-akkoord hangt van leden af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Succes OPEC-akkoord hangt van leden af

Produktie zal met 6 procent verlaagd worden

3 minuten leestijd

GENEVE (DPA/RTR) - Het succes van het zaterdag bereikte akkoord van de ministers van oHe van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) hangt af van de discipline van afzonderlijke leden. Die zouden wel eens meer kunnen produceren dan volgens het nieuwe akkoord is toegestaan. Dat zei secretaris-generaal Soebroto van de OPEC na afloop van het overleg, dat in totaal vier dagen duurde.

Soebroto meent dat de produktie in de praktijk kan afwijken van de overeengekomen contingenten. Hij verwees naar de stijgende olieproduktie van het door de Golfoorlog geteisterde Koeweit en de mogelijke terugkeer van Irak op de markt. Verder noemde hij de terughoudendheid van SaoediArabië en Iran ten aanzien van het jongste akkoord, die de discipline binnen het kartel mogelijk zal verstoren.

De dertien leden van het oliekartel werden het in Geneve eens over produktieverlaging per 1 maart met 6 procent tot bijna 23 miljoen vaten olie (van 159 liter) per dag. Momenteel hanteert de OPEC officieel nog steeds het oude produktieplafond uit juli 1990 van 23,65 miljoen vaten. In de maanden december en januari bedroeg de dagelijkse produktie echter 24,4 miljoen vaten. Door deze overproduktie is de prijs per vat ver beneden de richtprijs van 21 dollar terechtgekomen. Gemiddeld wordt voor ruwe olie van de leden momenteel circa 17 dollar betaald.

Ontevreden

De meeste OPEC-leden zijn ontevreden over het akkoord. Zij hadden gerekend op een verdere daling van de produktie tot 22,5 miljoen vaten per dag. Dat stuitte op grote weerstand bij Saoedi-Arabië, in januari goed voor een gemiddelde produktie van liefst 8,5 miljoen vaten per dag. Ten opzichte van het contingent dat SaoediArabië in juni 1990 kreeg toegewezen -5,38 miljoen vaten per dag- betekent dit een stijging met 60 procent.

De Saoedische minister van olie, Hisham Nazer, had van zijn regering de boodschap meegekregen niet meer dan 500.000 vaten per dag in te leveren. Volgens het nieuwe akkoord mag het land in maart en april dagelijks niet meer dan 7,89 vaten per dag produceren. Nazer liet in het midden of zijn land zich aan dit contingent zal houden. „Het is in ieder geval goed dat er een akkoord is", zo luidde zijn uiterst diplomatieke commentaar.

Geruchten

Iran, na Saoedi-Arabië de grootste producent binnen het kartel, toonde zich verbolgen over de hardnekkigheid van de Saoedi's. „Nazer heeft opdracht gekregen niet beneden de 8 miljoen vaten te zakken. Misschien zijn er politieke redenen om de olieprijs laag te houden", aldus de Iraanse minister van olie, Gholamreza Aqazadeh, die hiermee verwees naar geruchten als zou Riaad het op een akkoordje hebben gegooid met Bush om de oheprijs ongewijzigd te laten. Aqazadeh gaat ervan uit dat het nieuwe akkoord de prijs per vat op de wereldmarkt niet zal verhogen.

Het OPEC-secretariaat rekent voor het tweede kwartaal van dit jaar op een gemiddelde vraag van 22,77 miljoen vaten per dag; minder dan het nieuwe produktiemaximum van 23 miljoen vaten.

Het zaterdag bereikte akkoord is slechts twee maanden geldig. Op 24 april zal het marktcomité van de OPEC in Wenen bijeenkomen om de prijs- en marktsituatie in het tweede kwartaal te analyseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Succes OPEC-akkoord hangt van leden af

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken