Vervuiling Egypte neemt dramatische vormen aan
Regering publiceert alarmerend rapport
CAIRO - De vervuiling van lucht en water heeft in Egypte dramatische vormen aangenomen. Volgens een rapport van de Egyptische regering dat zaterdag is gepubliceerd, zal die vervuiling in de komende jaren alleen maar toenemen.
De lucht in Cairo bevat tweemaal meer lood dan de internationale normen toestaan. Ook ademen de bewoners tienmaal te veel stof in. Gevolg is dat het aantal longaandoeningen in Cairo fenomenaal is. Agenten van de verkeerspolitie die hun werk in de binnenstad doen, blijken grote kans op ademhalingsmoeilijkheden te hebben; 60 procent van hen heeft een longaandoening.
Oorzaak hiervan is het verkeer dat zich in een langzaamrijdende file de hele dag door Cairo wurmt. Veel te oude vrachtwagens en bussen braken gitzwarte wolken uit.
Veel ernstiger nog is de vervuiling door de zware industrie; 95 procent van de meest vervuilende fabrieken staat in de dichtbevolkte centra, hen voorbeeld hiervan is de cementindustrie in Heiwan.
Een dozijn enorme fabrieken, in de jaren zestig gebouwd met hulp van de Sowjet-Unie, spuwt dagelijks honderden tonnen cement uit over de bevolking van dit voorstadje van Cairo; 29 procent van de schoolkinderen in Heiwan heeft longaandoeningen.
Hoofdschuldige
In het alannerende regeringsrapport wordt ook gewaarschuwd voor de ernst van de vervuiling van de Nijl. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) sterven in Egypte jaarlijks 90.000 mensen door watervervuiling. De industrie en de riolen lozen hun afval vaak ongezuiverd in de Nijl, die vervolgens weer wordt gebruikt voor de afwas, om in te zwemmen, en als bron van drinkwater.
De ernstigste watervervuiling is die van de noordelijke meren bij Alexandrië en Port Said. In het Manzalameer bij Port Said is de concentratie zware metalen, vooral cadmium, veel te hoog. Vroeger leverde het Manzalameer 30 procent van alle vis die Egypte consumeerde.
Het Marriot-meer bij Alexandrië is ook zwaar vervuild. De riolen van Alexandrië komen erin uit, en dat is te ruiken ook. In sommige vissoorten is een hoeveelheid kwik gevonden die 1000 keer groter is dan internationaal mag. Toch gaan de visvangst en de consumptie door.
De Egyptische regering beseft dat ze zelf de hoofdschuldige is van de vervuiling, omdat ze de meeste industrie bezit. Geld om de nodige maatregelen te treffen is er niet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 1992
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 1992
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's