Bekijk het origineel

Bukman ziet af van handel in mestrecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bukman ziet af van handel in mestrecht

Kamer akkoord met "Mineraal Centraal"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Bukman van landbouw, natuurbeheer en visserij ziet af van een wet om de handel in mestproduktierechten te regelen. Een dergelijke wet zou slechts een looptijd hebben van twee jaar en volgens de bewindsman is het niet zinvol zo veel energie te steken in een tijdelijke wet.

Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens een vergadering van de commissie voor landbouw. Vanuit het landbouwbedrijfsleven is steeds aangedrongen op een wet om de handel in produktierechten te regelen.

Een dergelijke wet zou op zijn vroegst 1 januari 1993 in werking kunnen treden. Maar twee jaar later, begin 1995, \s deze wet weer overbodig, omdat de boeren vanaf dat moment verantwoordelijk zijn voor een goede afzet van hun mest. In principe mag men zoveel mest produceren als men kwijt kan. Uiteraard blijven dan wel andere beperkingen, zoals bij voorbeeld de superheffing, van kracht.

Voor een dergelijk korte periode acht Bukman een wet waarin het verhandelen van mestproduktierechten wordt geregeld, niet zinvol. De bewindsman toonde zich overigens wel bereid om in uitzonderingsgevallen het verplaatsen van mestrechten mogelijk te maken.

Minister Alders van milieubeheer heeft grote twijfels of het landbouwbedrijfsleven wel in staat is per 1 januari 1995 te zorgen voor de realisering van mestfabrieken die gezamenlijk 6 miljoen ton mest per jaar kunnen verwerken. De vergunningprocedure voor de bouw van een dergelijke fabriek duurt 2,5 jaar. Dat betekent dat de aanvragen nu ingediend moeten worden. Daarvan is echter geen sprake. Als er onvoldoende mestfabrieken zijn gerealiseerd per 1 januari 1995, moet de veestapel tijdelijk worden ingekrompen tot het moment dat de mest wel verantwoord afgezet kan worden.

Mineraal

De Tweede Kamer heeft zich gisteren akkoord verklaard met het plan Mineraal Centraal van het landbouwbedrijfsleven. Daarin worden voorstellen gedaan om het mestprobleem op te lossen. Volgens dit plan moeten de boeren de hoeveelheid mineralen op hun bedrijf met een kwart verminderen. Om dat te kunnen moeten ze een mineralenboekhouding bijhouden.

Zowel de Tweede Kamer als de ministers Bukman en Alders maakten gisteren duidelijk dat Mineraal Centraal weliswaar een goede aanzet is voor de oplossing van het mestprobleem, maar dat het onvoldoende is om de afgesproken normen te halen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bukman ziet af van handel in mestrecht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken