Bekijk het origineel

Veel doden bij felle strijd in Karabach

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel doden bij felle strijd in Karabach

Annenië roept hulp GOS-leger in

2 minuten leestijd

JEREVAN/MOSKOU (AFP/DPA) - Bij zware gevechten in de Armeense enclave Nagorny-Karabach in Azerbeidzjan zijn volgens officiële cijfers gisteren zeker vijftien mensen gedood en 39 gewond geraakt. Een woordvoerder van het parlement in Stepanakert, de hoofdstad van de enclave, heeft dat meegedeeld.

Hij zei dat Azerbeidzjaanse eenheden met 50 pantservoertuigen, 25 tanks en zes gevechtsvliegtuigen een grote aanval op dorpen in de omgeving van het stadje Mardakert, in het noorden van de enclave, hadden uitgevoerd. De Azeri's zijn al geruime tijd bezig met een offensief in NagomyKarabach.

De Armeense regering beschuldigde Azerbeidzjan er gisteren van een „offensief van grote omvang" op Armeens grondgebied voor te bereiden. De Armeense overheid heeft een beroep op het GOS-leger gedaan om de Armeniërs te hulp te schieten, aldus het persbureau ITAR-TASS. Volgens het communiqué zijn sinds 12 juni al meer dan 1000 burgers gedood en moet het GOS-leger zijn verplichting waarmaken de „territoriale integriteit van Armenië te verdedigen".

Armenië tekende, in tegenstelling tot Azerbeidzjan, met Rusland en vier andere GOS-republieken op 15 mei in Tasjkent een collectief veiligheidsakkoord. Dat houdt onder meer in dat een aanval op een van de ondertekenaars door de overige leden van het pact als een aanval op allen wordt beschouwd.

Vluchtelingen

Woordvoerder Foead Gadjiev van de Azerbeidzjaanse vertegenwoordiging in Moskou verklaarde dat de Armeense beschuldigingen niet waar zijn en dat Armenië probeert de situatie erger voor te stellen dan zij is.

Het Azerbeidzjaanse perbureau Turan berichtte, onder aanhaling van het ministerie van defensie in Bakoe, dat Armeense eenheden gisteren de regio Agdam, het Azerbeidzjaanze hoofdkwartier in het oosten van Nagorny-Karabach, met raketteh en granaten bestookten. Daarbij zouden twee mensen zijn gedood en vijftien gewond geraakt.

Het vluchtehngenprobleem in Nagorny-Karabach wordt steeds nijpender. In dorpen bij Stepanakert en in de stad zelf verblijven al meer dan 10.000 mensen die voor de gevechten gevlucht zijn. Daaronder bevinden zich ruim 3000 Russen die uit de regio Sjaumian gevlucht zijn. Sjaumian ligt op het grondgebied van Azerbeidzjan, maar heeft zich aangesloten bij de Armeense enclave.

Internationale pogingen om in Rome voorbereidend vredesoverleg te starten over de Armeense enclave liepen afgelopen weekwisseling op niets uit. Een vredesconferentie in de Witrussische hoofdstad Minsk, gepland voor 23 juni, was al eerder uitgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juni 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Veel doden bij felle strijd in Karabach

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juni 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken