Bekijk het origineel

Drenthe kijkt uit naar flinke plensbui

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drenthe kijkt uit naar flinke plensbui

Schattingen over schade aan landbouw door droogte lopen sterk uiteen

6 minuten leestijd

ASSEN/WAGENINGEN Drenthe kijkt momenteel uit naar enkele flinke plensbuien. „De droogte dreigt desastreus te worden. De verwachte aardappeloogst is al 30 procent minder dan normaal", verklaart een sombere A. Maarsingh, voorzitter van de CBTB in de Drenthse Veenkoloniën. Maarsingh heeft al twee slapeloze nachten achter de rug. Volgens het coöperatieve zetmeelconcern Avebe in Veendam is er geen reden voor paniek. De weersverwachting ziet er iets gunstiger uit, meldt het meteorologisch instituut Meteoconsult in Wageningen.

Drenthe hapt al een poosje in het stof. In het noordoosten van Nederland is de afgelopen weken weinig regen gevallen. Extreem weinig. Dat staat als een paal boven water. Terwijl de rest van Nederland toch zo af en toe van een verfrissend buitje is voorzien, heeft de provincie Drenthe al bijna een maand geen drup regen gezien. Drenthe zet alle zeilen bij om het aanwezige water zo veel mogelijk vast te houden.

De provinciale Coördinatiecommissie Watervoorziening heeft bij het Oranjekanaal een beregeningsverbod afgekondigd van 's morgens acht tot 's avonds acht, omdat het waterpeil flink beneden niveau is. Het beregeningsverbod zou volgens de provincie vanmiddag wellicht worden uitgebreid naar alle provinciale wateren. De gemalen draaien 24 uur per dag op volle toeren om water uit het IJsselmeer in Drentse kanalen en vaarten te pompen. De provincie heeft de waterschappen verzocht om hun waterinname beperkt te houden. De beheerders van de Hoogeveensche Vaart, het Stieltjeskanaal en de Drentsche Vaart is gevraagd efficiënt om te gaan met het schutten van schepen. „Drenthe houdt het nog wel even vol hoor", verzekert voorlichtster Erna Oosterveen van de provincie.

Boerenoog

De voorzitter van de Christelijke Boeren en Tuindersbond in de Veenkoloniën, Maarsingh, ziet de situatie echter „somber" in. De graanoogst schat hij op dit moment minimaal 30 tot 40 procent minder dan normaal, terwijl de opbrengst van aardappels 30 procent lager ligt. „Dat zeg ik met m'n boerenoog. Ik ben zelf namelijk ook boer. De ene boer oogst misschien 20 procent .minder, terwijl een ander 50 procent minder heeft".

De situatie van suikerbieten is moeilijker in te schatten. De groei van de bieten ligt stil. Suikerbieten hebben echter een enorme groeipotentie. Na vier weken droogte, waarbij de bladeren zelfs zijn afgestorven, kan een biet zich nog vrijwel volledig herstellen. Een oogstvermindering van 5 tot 10 ton per hectare op een totaal van 50 ton acht Maarsingh desondanks niet uitgesloten.

De verminderde opbrengst van de landbouwgewassen wordt niet alleen veroorzaakt door de weinige neerslag, maar ook door de „verzengende hitte". Maarsingh: „Als het KNMI de afgelopen weken een middagtemperatuur voorspelde van 22 graden, dan lag de temperatuur bij ons steevast boven de 30 graden. Dit is voor Drenthe het droogste jaar van de eeuw", meent Maarsingh. „Als er dit weekeinde geen regen valt, is de situatie desastreus". '

Inmiddels heeft Maarsingh twee nachten erg slecht geslapen. „Ik heb grote zorgen, hoewel ik vanuit m'n natuur niet somber ben. Ik heb echter tegen mijn vrouw gezegd: Dit kan niet. We moeten wat meer moed hebben. We moeten hopen en bidden dat er regen valt", aldus de voorzitter van de christelijke bond van boeren. „Maar valt er geen neerslag, dan moeten we dat ook accepteren".

Uitzonderlijk

Landbouwmeteoroloog Ron Wiersma van Meteoconsult in Wageningen bevestigt de extreme situatie in het noordoosten van het land. „Zo extreem is echt uitzonderlijk", meldt Wiersma. In heel Nederland is in de maand juni gemiddeld de helft minder neerslag gevallen dan normaal. De temperatuur van juni ligt 2 graden boven het normale gemiddelde. De droogte wordt nog verergerd door een droge oostenwind, waarbij van de neerslag gemiddeld weer 5 mm per dag verdampt.

De lange droge periode wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van hogedrukgebieden boven het Noorden van Europa, legt Wiersma uit.' „Nederland heeft een hele poos op de wip gezeten; het zuiden van ons land profiteerde van de depressies in Middenen Zuid-Europa, terwijl het noorden kampte ' met hogedrukgebieden uit Noord-Europa". Op korte termijn verwacht Meteoconsult een verandering van weer met de komende week regelmatige depressies. Voor de rest van de zomer durft Wiersma „geen uitspraken" te doen.

Geen paniek

Het coöperatieve zetmeelconcern Avebe in Veendam kan zich absoluut niet vinden in de visie van CBTBvoorzitter Maarsingh. Avebe-woordvoerder Veendorp ziet nog geen reden voor paniek: „Meneer Maarsingh geeft elk jaar rond deze tijd zo'n commentaar". Toch is ook Avebe wel bezorgd. Over een maand moeten de eerste aardappels de fabriek binnenrollen. „Voor die tijd moet er nog wel het een en ander veranderen aan de knol". Voor Avebe is echter niet in de eerste plaats interessant hoeveel aardappels er worden gerooid, maar hoeveel zetmeel zich in die aardappels heeft gevormd.

Het zetmeelconcern betrekt dit jaar aardappels van zo'n 4000 Nederlandse en 1500 Duitse boeren. De meningen onder de boeren over de huidige situatie zijn nogal verdeeld, weet Veendorp na een peiling onder negentig boeren. „Plaatselijk en regionaal verschilt de situatie behoorlijk. Sommige boeren hebben nog geen enkel probleem, terwijl bij anderen de regen te laat komt". Een gevolg van de uitblijvende regen is dat op veel aardappelloof momenteel grote hoeveelheden bladluis is geconstateerd. De ziektedruk van de planten is ook behoorlijk toegenomen.

Nijpend

De inschattingen over de situatie in de natuurgebieden van Noordoost-Nederland lopen eveneens sterk uiteen. Het Drentse Landschap spreekt van een „nijpende situatie", terwijl Staatsbosbeheer in Zuidoost-Drenthe de toestand als „niet dramatisch" karakteriseert. Volgens M. Buruma van Het Drentse Landschap moet het groeiseizoen van verschillende bomen en planten als verloren worden beschouwd. Planten die op de rand van het bestaan leven -vooral oude bomen en jonge aanplant- krijgen deze dagen de doodsteek. „Er is niets tegen te doen", verzucht Buruma, „We moeten maar hopen dat het goed gaat".

Het districtshoofd van Staatsbosbeheer in Zuidoost-Drenthe, R. J. Zandstra, is minder pessimistisch gestemd, hoewel ook hij de situatie wel „heel extreem" vindt worden. De gevolgen van de droogte signaleert hij op dit moment bij de te kleine boombladeren en de te kleine nieuwe scheuten. Bij aanhoudende droogte vreest hij door indroging vooral voor afbraak van hoogveen.

Het bosbrandgevaar is sterk toegenomen, verklaren beide woordvoerders. Op brandgevaarlijke dagen voert Staatsbosbeheer iedere dag controles uit boven natuurgebieden. Van 13.00 tot 18.00 uur is permanent een vliegtuigje in de lucht. Het Drents Landschap doet een dringend beroep op recreanten de uiterste voorzichtigheid te betrachten. Mocht er eenmaal brand uitbreken, dan is die in de kurkdroge natuur nog niet zomaar geblust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Drenthe kijkt uit naar flinke plensbui

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken