Bekijk het origineel

Particulier kan beter lenen dan leasen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Particulier kan beter lenen dan leasen

5 minuten leestijd

Veel ondernemers die personenauto's aanschaffen voor eigen gebruik of voor gebruik door hun werknemers, "leasen" deze. Ze zijn dan van alle rompslomp bij onderhoud en reparatie af en weten precies wat de auto per kilometer kost. Voor particulieren is deze manier van autorijden in het algemeen te duur. Dit komt omdat de belastingdruk wat ongelijk is verdeeld. Toch zijn er wel mogelijkheden om zonder al te veel belastingnadeel van het gemak van de autolease te profiteren.

De lease-vorm die bedrijven gebruiken, is de zogenaamde operationele lease. De auto wordt dan voor een bepaalde periode, bij voorbeeld drie jaar, gehuurd tegen betaling van een vast maandelijks bedrag. In dit bedrag zitten natuurlijk alle kosten van de auto, inclusief de rente op het voor de auto betaalde kapitaal, en wat winst voor de lease-maatschappij. Na afloop van het contract wordt de auto weer ingeleverd bij de lease-maatschappij en kan, als de klant dat wenst, een nieuwe auto in lease genomen worden.

Belastingdienst

De lease-maatschappij moet over de lease-bedragen 18,5 procent btw berekenen en aan de belastingdienst afdragen. Dit is echter geen bezwaar, omdat de huurder een bedrijf is, dat de btw weer terugkrijgt van de fiscus.

Particulieren hebben geen recht op teruggaaf; voor hen is de btw onderdeel van de kostprijs. Daarom is operationele lease voor hen nadeliger dan wanneer ze een auto kopen, of dat nu is met eigen geld of met van een bank geleend geld. Want in de leaseprijs zijn bedragen begrepen waarop geen btw drukt als de particulier de auto zelf koopt.

Dit laatste geldt in het bijzonder voor de reiite. De lease-maatsèhappij heeft de auto gekocht en betaald en berekent in de lease-prijs dus rente door, vermeerderd met btw. Als u geld leent van de bank om een auto te kopen, betaalt u over de rente geen btw! En natuurlijk ook niet als u de auto van eigen geld koopt. Daar staat tegenover dat u dan wel btw over de aankoopprijs betaalt en deze moet meefinancieren. U betaalt dus geen btw over de rente, maar wel rente over de btw. De uitkomst is natuurlijk precies hetzelfde (tenzij het tarief van de btw daalt).

Verder wordt de rente niet apart in rekening gebracht door de lease-maatschappij. Het gevolg is dat de huurder de rente die hij, verscholen in de leaseprijs, betaalt, niet voor zijn inkomstenbelasting kan aftrekken. Als u geld van de bank leent kan dat wel. En ten slotte kan bij operationele lease niet geprofiteerd worden van de btw-inruilregeling. Dit is een onderwerp dat zich voor afzonderlijke behandeling leent, maar het komt er kort gezegd op neer dat bij inruil slechts btw wordt betaald over het bedrag dat de koper 'bijbetaalt' en niet over de hele koopsom van de nieuwe auto. Omdat bij operationele lease deze inruilregeling niet van toepassing is, krijgt u voor uw oude auto die u bij de lease-maatschappij zou willen inruilen, veel minder dan bij koop met inruil.

Andere vorm

Deze nadelen kleven niet aan een andere vorm van lease, de financiële (of finance) lease. Er wordt dan net zo veel btw voldaan als bij directe aankoop, terwijl de rente voor de inkomstenbelasting aftrekbaar is. Ook de inruilregeling kan toegepast worden als men een eigen auto in te ruilen heeft. Het kenmerk van finance lease is dat de klant het recht heeft de auto van het contract voor een bepaalde (geringe) restwaarde te kopen. Voor het overige kunnen de voorwaarden ongeveer dezelfde zijn als bij operationele lease: de hele zorg voor de auto, zoals onderhoud en reparatie, wordt uitbesteed aan de lease-maatschappij.

Bij deze vorm van lease berekent de lease-maatschappij geen btw over de rente. Wel moet ze net als bij directe verkoop dadelijk de btw over de volledige (netto-)prijs voldoen en zal ze daarover dus rente berekenen. De rente wordt afzonderlijk aan de klant in rekening gebracht, zodat deze aftrekbaar is als persoonlijke verplichting voor de inkomstenbelasting. Als de verzekeringspremie apart in rekening wordt gebracht, behoeft ook hierover geen btw te worden betaald.

Dit geldt naar mag worden aangenomen ook voor de motorrijtuigenbelasting. Deze bedragen zijn ook als u ze als particulier zelf voor uw eigen auto betaalt, btw-vrij. Over de bedragen die berekend worden voor onderhoud en reparatie, kortom, de door de lease-maatschappij verleende service, moet wel btw betaald worden. Hetzelfde geldt voor de nettoleaseprijs (dat wil zeggen exclusief de hiervoor genoemde rente en kosten); deze zijn immers niet meer dan de termijnen waarin de aankoopprijs van de auto (minus restwaarde) wordt betaald. En als u een nieuwe auto koopt, betaalt u ook btw over de aankoopprijs.

Forfait

Aan het einde van de lease-termijn heeft de klant het recht de auto voor de vastgestelde prijs te kopen. Hij kan hem zelf houden dan wel -als het leasen hem bevalt- de auto aan de lease-maatschappij terugverkopen en een nieuwe gaan leasen.

Wanneer de werkgever aan zijn werknemer een lease-auto ter beschikking stelt die hij ook privé gebruikt, geldt voor de inkomstenbelasting gewoon het zogenaamde forfait: de werknemer moet 20 procent (of 24 procent, als de enkele-reis-afstand meer is dan 30 kilometer) van de catalogusprijs bij zijn inkomen tellen. De werkgever die de btw op de leasenota in aftrek heeft gebracht, moet elk jaar voor het privé-gebruik van de werknemer 13 procent van het bedrag van de bijtelling afdragen.

De conclusie is dus dat het huren of leasen (de operationele lease) in het algemeen alleen voor bedrijven aantrekkelijk is. Particulieren kunnen de auto beter financieren en dan eventueel een serviceen hulppakket van een gespecialiseerde onderneming nemen om dezelfde 'gemakken' te hebben als lease-auto-rijders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 augustus 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Particulier kan beter lenen dan leasen

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 augustus 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken