Bekijk het origineel

Drugs op straat vaak rommel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drugs op straat vaak rommel

Universiteit doet eerste onderzoek naar kwaliteit verdovende middelen

5 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van de drugs die op de Nederlandse markt -met name In Amsterdam- worden verhandeld, Is sterk wisselend. Gebruikers lopen op straat de grootste kans met troep te worden afgescheept. Dat geldt met name voor de chemische „love-drug" ecstacy. Gebruikers van heroïne en cocaïne lopen veel minder risico een kat in de zak de kopen, hoewel de zuiverheid van de middelen over de hele linie aan sterke schommelingen onderhevig is.

Voor heroïne varieert dat tussen de 10 en de 60 procent en voor cocaïne tussen de 50 en 90 procent. De 'zuivere' reputatie die de drugs op de Nederlandse markt genieten, is vaak onterecht. De prijs op gebruikersniveau blijkt aanzienlijk minder te variëren. Voor relatief onzuivere heroïne moet net zo veel worden betaald als voor drugs met een hoge zuiverheidsgraad.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van verdovende middelen dat het criminologisch instituut Bonger van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft yitgevoerd, in samenwerking met de politie in de hoofdstad. De resultaten zijn bestemd voor de zogenaamde Pompidou-groep, die in ÊG-verband 'trends' in het druggebruik volgt en aanzetten geeft tot nieuw beleid. UvA-onderzoeker D. Korf hoopt dat het Nederlands intiatief leidt tot soortgelijke onderzoeken in andere Europese landen.

Korf zond gedurende één jaar (1991) acht kopers op pad die elk'e maand een bepaalde hoeveelheid heroïne, cocaïne, amfetaminen (speed), ecstacy, marihuana (nederwiet) en Marokkaanse hash aanschaften. Dat gebeurde op straat, in koffieshops en op huisadressen. De drugs werden geanalyseerd in het laboratorium van de politie. In totaal werden ongeveer vierhonderd monsters onderzocht.

Straat

De slechtste waar bleek over het algemeen van de straathandel afkomstig. De kwaliteit van de heroïne op straat bleek veigelijkbaar te zijn met het aanbod De kwaliteit van soft drugs die in onder andere koffieshops worden verkocht, is vrij stabiel. Foto ANP bij de huisadressen. Cocaïne wordt nauwelijks op straat verkocht. Onder de naam ecstacy bleek op straat een rijke schakering „rommel" te worden verkocht; variërend van suiker tot vitaminetabletten en aspirine.

Van het werkzame bestanddeel MDMA, dat op het centrale zenuwstelsel werkt, waS veelal geen spoor te bekennen. Volgens Korf geeft de oogst op straat een volstrekt vertekend beeld van de totale ecstacymarkt. De pillen wojden vaak verkocht door heroïne- en cocaïnedealers die het „er bij" doen. „Ingevoerde gebruikers weten dat ze ecstacy niet op straat moeten kopen", zegt Korf. De kwaliteit van de pillen die op huisadressen en in het uitgaanscircuit worden verkocht, is beter en constanter. Van de ecstacy-monsters die in het kader van het onderzoek werden geanalyseerd, bleek ongeveer de helft nep, zegt R. Jellema van de Amsterdamse politie.

De handel in heroïne en cocaïne speelt zich voor het grootste deel op huisadressen af. Hoewel de straatverkoop het meest in het oog springt, maakt. die volgens Korf in Nederland slechts 10 procent uit van de totale markt. De veronderstelling dat kopen op huisadressen veiliger en goedkoper is dan op straat, is door het onderzoek gelogenstraft zegt hij. „Ik dacht dat huisdealers zorgvuldiger waren, omdat hun klanten makkelijker kunnen reclameren. Dat blijkt echter voor de straatdealers net zo goed te gelden".

Kwaliteit

De plaats van aankoop blijkt voor de kwaliteit van heroïne niets uit te maken. Het aanbod aan cocaïne is bij de huisdealers iets beter en stabieler, maar ook duurder.

Ook de kwaliteit van de soft drugs varieert sterk, zegt Korf. De zogenaamde thc-waarde (tetra-hydrocannabinol) in de Nederlandse marihuana (nederwiet), is veel lager dan de Centrale Recherche en Informatiedienst (CRI) volgens Korf beweert en is dat zeker in vergelijking met Marokkaanse hash. „Puur medisch gezien doe je met nederwiet een miskoop", zegt de onderzoeker. Smaak, geur en uiterlijk spelen echter ook een rol. Vergeleken met hennep uit andere landen is de kwaliteit van de nederwiet zelfs goed, vindt Jellema.

Prijzen

De prijzen die gebruikers voor hun verdovende middelen betalen, zijn volgens Korf hoger dan algemeen wordt aangenomen. „Als je je baseert op de bedragen die voor de tussenhandel gelden, ken je de markt niet. Hoe kleiner de gekochte hoeveelheid, hoe hoger de prijs relatief wordt. Het verschil daartussen is enorm. En verslaafden kopen nooit grote hoeveelheden in één keer".

Eén gram heroïne kost ongeveer 100 gulden. Een bolletje bruin (heroïne) of wit (cocaïne) kost momenteel 30, 35 gulden, maar weegt hoogstens een kwart gram. Per dag worden er alleen al in Amsterdam ongeveer 1000 bolletjes verkocht.

Het is Korf en Jellema een raadsel waar de sterke kwaliteitsschommelingen door worden veroorzaakt. „Als zich iets wijzigt in de mate van versnijdingen, dan gebeurt dat meteen over de hele linie", zeggen Jellema en Korf. Het versnijden gebeurt zowel in het land van herkomst als op lager niveau, door de kleine handelaars. Hoe meer schakels er zitten tussen de produktie en de gebruiker, hoe groter de kans op versnijdingen, omdat iedereen iets aan de drugs wil verdienen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 augustus 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Drugs op straat vaak rommel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 augustus 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken