Bekijk het origineel

ANC vindt nieuw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ANC vindt nieuw "Boipatong"

Zuid-Afrika een stap dichter bij de afgrond; vrees voor burgeroorlog

4 minuten leestijd

JOHANNESBURG - Zuid-Afrika heeft de laatste twee en een halfjaar de eerste voorzichtige schreden gezet op de weg die moet leiden naar een apartheidsvrije, democratische toekomst. Dat ging gepaard met vallen en opstaan, er werden telkens toch weer vorderingen geboekt, ook al leek het er keer op keer op dat het onderhandelingsproces van blank en zwart zou falen.

Toen kwam half juni het bloedbad in Boipatong, waarbij leden van de Zoeloebeweging Inkatha in een orgie van geweld een slachting aanrichtten onder ondersteuners van het ANC. Dat was voor Nelson Mandela aanleiding om het ANC terug te trekken uit Je Codesa, het overlegorgaan waarin Mank en zwart over de toekomst onderhandelen.

Hoewel er dus niet meer in de Codesa werd gepraat, vonden nog wel /steeds contacten plaats tussen de regeIring en het ANC, en wel op hoog ni/veau. De secretaris-generaal van het ANC, Cyril Ramaphosa, sprak dagelijks met president De Klerks belangrijkste onderhandelaar, minister Roelf Meyer. In de maanden juli en augustus nam in Zuid-Afrika het optimisme toe over de mogelijkheid dat de Codesa weer van start zou gaan. Deze hoop is sinds de gebeurtenissen in Ciskei, eerder deze week, gevoeglijk de grond in geboord.

Uitgelokt

Zuid-Afrika is een stapje dichter bij de afgrond gekomen. Het ANC heeft kennelijk gekozen voor een confrontatiebeleid. De vredesverwachtingen, die zo vurig werden gekoesterd door zwart en blank, zijn omgeslagen in gepraat over een burgeroorlog. Het ANC (met name de communistische leden in het partijbestuur) slaat uiterst militante taal uit en het ziet ernaar uit dat de emoties het gaan winnen van het verstand.

Men kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het ANC de gebeurtenissen in Ciskei heeft uitgelokt. Hoewel de organisatie graag de wereld wil laten geloven dat de demonstratieve optocht van naar schatting 50.000 mensen naar de Ciskeise hoofdstad Bisho een spontane uiting van onvrede met het thuislandenbeleid was, zijn er te veel aanwijzingen voor het feit dat het bloedbad het ANC goed uitkwam, hoe cynisch dit ook mag klinken.

Het blijft echter een feit dat de Ciskeise militairen zonder enige waarschuwing met scherp begonnen te schieten op een weliswaar opstandige, maar verder ongewapende menigte ANC'ers. Dat was absoluut niet nodig geweest. Als zowel het ANC als de Ciskeise soldaten zich hadden gehouden aan de bepalingen van het Nationale Vredesakkoord, dan was er niets gebeurd.

Nieuw "Boipatong"

Aan de andere kant had het ANC kunnen weten dat de ongeoefende en onervaren soldaten van het Ciskeise leger zenuwachtig en ongeremd zouden reageren op de provocaties van een tienduizendkoppige menigte.

Nu, na het bloedbad waarbij 28 mensen werden gedood en 200 mensen verwondingen opliepen, heeft het ANC een nieuw "Boipatong" gevonden om de onderhandelingen met de regering voor onbepaalde tijd op te schorten. Het ANC praat zelfs al van het instellen van nieuwe sancties tegen Zuid-Afrika als De Klerk geen haast maakt met de ontmantehng van de thuislanden.

Hypocriet

Het ANC vindt die thuislanden restanten van het apartheidstijdperk en alleen al om die reden verwerpelijk. Men roept dat de thuislanden worden geregeerd door mihtaire dictators, die niet de wil van het volk vertegenwoordigen. Maar als men ziet dat het ANC een uitzondering maakt voor de thuislanden Transkei en Venda, dan ontdekt men dat het geschreeuw tegen de wantoestanden in Ciskei, Bophuthatswana en KwaZoeloe hypocriet is.

Transkei en Venda worden bestuurd door militairen die via een staatsgreep aan de macht zijn gekomen, maar die zich tijdig hebben 'bekeerd' tot het ANC. Generaal Bantoe Holomisa van Transkei is een fervent ondersteuner van het ANC en volgens niet bevestigde geruchten wordt zijn thuisland door de gewapende vleugel van het ANC gebruikt als uitgebreide legerplaats en opslagplaats van wapens. Met andere woorden: het ANC is niet zozeer tegen de thuislanden, maar alleen tegen die thuislanden die niets van het ANC willen weten.

Intussen houden Zuidafrikanen angstig de adem in. Het optimisme over de kans dat de Codesa weer wordt opgestart, is deze week vervlogen. Iedereen beseft dat Zuid-Afrika's problemen alleen via onderhandelingen kunnen worden opgelost. Alleen... vinden die onderhandelingen plaats voor of na een burgeroorlog?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

ANC vindt nieuw

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken