Bekijk het origineel

De Klerk wil spoedig verder praten met ANC

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De Klerk wil spoedig verder praten met ANC

"ANC is van plan leider Ciskei te vermoorden"

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (RTR) - President De Klerk van Zuid-Afrika heeft gisteren de reactie verwelkomd van ANC-leider Nelson Mandela, die donderdag liet weten dat hij onder voorwaarden bereid is met de regering overleg te voeren over het geweld.

„Het is nu van cruciaal belang dat wij elkaar zo snel mogelijk ontmoeten", zei De Klerk na een bijeenkomst met de belangrijkste ministers. Hij voegde eraan toe dat minister Roelf Meyer van constitutionele ontwikkeling een tijd en een plaats voor de ontmoeting zal afspreken met ANC secretaris-generaal Cyril Ramaphosa.

Eerste keer

Ramaphosa en Meyer hebben elkaar de afgelopen maand zeker drie keer gesproken, voor het bloedbad in Ciskei maandag Zuid-Afrika in een nieuwe crisis stortte, om de besprekingen over een nieuwe grondwet weer op gang te krijgen. Het ANC stapte in juni uit het overleg over de nieuwe grondwet na de slachting in het woonoord Boipatong, die aan meer dan 40 zwarten het leven kostte.

De Klerk riep Mandela woensdag op overleg met hem te voeren om de spanning te verminderen na de gebeurtenissen in Ciskei, waar de Ciskeise politie 28 ANC-aanhangers doodschoot. Het zou de eerste keer zijn dat De Klerk en Mandela elkaar ontmoeten sinds de onderhandelingen over de democratie in het slop raakten.

Moordplannen

De gewapende vleugel van het ANC smeedt plannen om de leider van Ciskei, brigade-generaal Oupa Gqozo, te vermoorden. Dat heeft het Zuidafrikaanse leger gezegd, aldus de Zuidafrikaanse Persassociatie (SAPA). Het persbureau citeerde generaal George Meiring van het leger, die zei dat „we informatie hebben dat de MK (Umkhonto we Sizwe) van plan is brigade-generaal Gqozo te doden".

ANC-woordvoerder Carl Niehaus zei in een reactie: „Ik kan kort en duidelijk verklaren dat het ANC op geen enkele manier een moord op Gqozo beraamt. Wij verwerpen deze aantijging als onjuiste propaganda". Meiring verklaarde echter dat MK-bevelhebber Lambert Moloi gisteren verwacht werd in het oosten van de Kaapprovincie, waar Ciskei ligt, om de moordaanslag té coördineren.

Bophutatswana

De leider van het thuisland Bophuthatswana, Lucas Mangope, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd te proberen te voorkomen dat het ANC volgende week in het thuisland een demonstratie houdt tegen zijn bewind.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

De Klerk wil spoedig verder praten met ANC

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken