Bekijk het origineel

OESO: Schuldencrisis helemaal voorbij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OESO: Schuldencrisis helemaal voorbij

„Derde Wereld moet vechten voor meer geld"

3 minuten leestijd

PARIJS (DPA/RTR) - Banken en overheden spreken dan wel niet meer van een schuldencrisis in de Derde Wereld maar de crisis is nog niet voorbij en de arme landen zullen hard moeten vechten om in de komende jaren meer geld te krijgen van de rijke landen.

Dit schrijft de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in zijn jaarlijkse rapport over hulp aan de ontwikkelingslanden. In Latijns Amerika, waar de grootste schuldenaars zijn, is de schuldencrisis zeker kleiner geworden, maar in de landen ten zuiden van de Sahara zijn de problemen alleen maar groter geworden. De OESO raadt de ontwikkelingslanden ook hun politiek te hervormen, omdat de westerse landen bij hun beslissingen over hulp steeds meer de naleving van de menisenrechten en democratische waarden jlaten meetellen.

Tegelijkertijd, dienen de ontwikkelingslanden door te gaan met het vrijlaten van hun economie teneinde particuliere investeringen aan te trekken. De OESO voorziet dat op de korte termijn de officiële ontwikkelingshulp niet op grote schaal zal worden uitgebreid

De OESO schrijft verder dat de ontwikkelingslanden vorig jaar ongeveer 3 procent minder geld van de rijke landen hebben gekregen dan in 1990. De organisatie heeft bij de berekening hiervan rekening gehouden met de inflatie. De Derde Wereld ontving in het afgelopen jaar 137,5 miljard dollar, waarvan 57 procent afkomstig was uit de officiële ontwikkelingshulp van de industrielanden.

Grootste schuldenaar

De banken halveerden hun kredietverlening tot ongeveer zeven miljard dollar. Dat kwam omdat in 1990 veel leningen werden verstrekt aan de Arabische landen die in moeilijkheden kwamen door de Golfoorlog. De ontwikkelingslanden stonden met elkaar voor 1,48 biljoen dollar in het krijt. In 1990 was dat 1,44 biljoen dollar. Aan rente en aflossing waren ze 151 miljard dollar kwijt, 8 procent minder dan in 1990. Dat kwam doordat voor veel leningen een andere aflossingsregeling werd getroffen.

Azië verdrong vorig jaar Latijns Amerika als de grootste schuldenaar. De Latijnsamerikaanse landen namen minder leningen op, terwijl China, India en Indonesië aanzienlijk meer geld leenden.

.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

OESO: Schuldencrisis helemaal voorbij

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken