Bekijk het origineel

Terdege zamelt ruim vier ton in voor Ethiopië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Terdege zamelt ruim vier ton in voor Ethiopië

Opvanghuis in Dessie krijgt vijf lokalen extra

3 minuten leestijd

APELDOORN - De actie van het reformatorisch familieblad Terdege voor de opvang van ontheemde kinderen in Ethiopië heeft 420.000 gulden opgebracht. J. H. Koppelaar, president van de raad van bestuur van Erdee Holding, overhandigde gistermiddag in Apeldoorn de opbrengst aan dr. Minas Hiruy, directeur van Hope Enterprises uit Ethiopië, en A. Lock, voorzitter van ZOA Vluchtelingenzorg.

De Terdege-actie is bestemd voor de opvang van kinderen in Dessie, 400 Icm ten noorden van de hoofdstad Addis Abeba. In deze omgeving verblijven veel mensen die ernstig hebben geleden onder de droogte en de burgeroorlog. De oorspronkelijke opzet van het Hope Enterprises-project voorzag in de bouw van drie schoollokalen. Door de actie van Terdege, via ZOA Vluchtelingenzorg, kunnen vijf lokalen extra worden gebouwd. Volgend jaar september moet de lagere school worden geopend.

De nood in Ethiopië is groot, meldde dr. Minas Hiruy. Elke dag sterven er honderd mensen aan de gevolgen van de honger en de burgeroorlog. Ruim 70 procent van de inwoners leeft onder de armoedegrens, terwijl veel kinderen de leeftijd van vijf jaar niet eens bereiken. „Het is een wonder dat het land nog in staat is te overleven", aldus de directeur van Hope Enterprises.

Ethiopië is bezig zich te herstellen van „frustraties en hopeloosheid", na de beëindiging van de oorlog. „Het land bloedt uit vele wonden". Het Afrikaanse land telt naar schatting tien miljoen mensen die als gevolg van de oorlogshandelingen en de droogte ontheemd zijn. „De situatie van veel armen in Ethiopië is slechter dan die van een hond. Die heeft tenminste nog een hondehok boven z'n hoofd".

Verwondering

Minas toonde zich dankbaar dat de schreeuw uit de crisis in Ethiopië is gehoord, maar hoopte ook dat de wereld blijvende aandacht zou hebben voor de ernstige situatie in zijn land. „God zegt ons in Zijn Woord dat we niet alleen moeten delen van wat wij overhouden, maar ook dat we offers moeten brengen".

Volgens Erdee-president Koppelaar is het een plicht van iedereen die de Naam van Christus belijdt, om bij te dragen in de nood van zijn medemens. „Het stemt tot verwondering dat God vele harten heeft willen neigen om een steentje bij te dragen aan deze actie". Koppelaar vroeg zich echter ook af of ons geven wel echt offeren is. „Als wij een tientje geven -en ik wil dat niet veronachtzamen- is dat dan een offer?" Hij benadrukte dat het geven uit ons hart moet komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 27 Pagina's

Terdege zamelt ruim vier ton in voor Ethiopië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 27 Pagina's

PDF Bekijken